9.4 / 10Klantbeoordelingen

Net als bij alle ziekten is het belangrijk ijzertekort bij je koeien zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen.

IJzertekort wordt ook wel bloedarmoede bij runderen genoemd. Over het algemeen kan je jouw vee gemakkelijk genezen door ze rechtstreeks ijzer toe te dienen. Dit kan in de vorm van een infuus met ijzerammoniumcitraat. Maar ook likstenen kunnen zorgen dat jouw koeien genoeg ijzer binnen krijgen.

Wat zijn de symptomen van ijzertekort bij koeien

Er zijn verschillende kenmerken waar je ijzertekort bij koeien kunt herkennen:

  • Lusteloosheid
  • Gebrek aan eetlust
  • Onverdraagzaamheid bij inspanning (zwak vee dat achter de meute aanloopt als het wordt voortbewogen).

IJzergebrek bij koeien behandelen

Over het algemeen worden de dieren genezen door ze rechtstreeks ijzer toe te dienen in de vorm van een infuus (ijzerammoniumcitraat) of door ze toegang te geven tot een liksteen met mineralen (rood ijzeroxide en zout).

Wat doet ijzer voor vee?

IJzer is vooral nodig voor de vorming van hemoglobine. Symptomen van ijzertekort zijn onder andere bloedarmoede, verminderde immuniteit en verminderde gewichtstoename. IJzertekort wordt zelden waargenomen bij grazend vee.

De ziekte wordt gekenmerkt door een algemene onvruchtbaarheid, gebrek aan eetlust en de daaruit voortvloeiende vermagering, alsmede door een duidelijke vermindering van het aantal erytrocyten (rode bloedcellen) en van de hemoglobine in het bloed van de aangetaste dieren.