9.4 / 10Klantbeoordelingen

Het bekappen van de hoeven speelt een grote rol bij het voorkomen dat jouw melkkoeien kreupel worden. Het voorkomen van kreupelheid is niet alleen van belang voor het welzijn van de koe. Maar het kan ook economische gevolgen hebben.

Het klauwbekappen van de hoeven van je koeien maakt de veestapel minder vatbaar voor structurele kreupelheid en de daarbij behorende door bacteriën veroorzaakte kreupelheid.
Een structureel gezonde hoef is minder vatbaar voor bacteriën die zich in de mest zitten.

Maar niet alleen het bekappen van de klauwen draagt bij aan een goede hoefgezondheid. Ook een goede stalhygiëne is van belang.

Ook een droge- en schone stal(vloer) zorgt ervoor dat de klauwen van je vee een betere gezondheid hebben.

Wat wordt beschouwd als normale hoefgroei?

De hoef van een rund groeit ongeveer 5 cm per jaar. Het gewicht van koeien leunt bij een normale hoef op het buitenste hoorngedeelte. Als het gewicht van de koe op een ander gebied van de koe verschuift dan kan een koe kreupel worden.

Wanneer moet ik de klauwen van de koe bekappen?

Als je twee keer per jaar de klauwen van de koe bekapt is het in principe voldoende.
Heeft de koe echter last van infectieziektes kan het vaker nodig zijn. Dit is zo omdat het bekappen de pijn die met deze ziekten gepaard gaat (meestal digitale dermatitis - ook bekend als harige hielwratten) kan verlichten.

Er zitten vaak ziekte veroorzakende bacteriën in drijfmest. Bij hoeven met overgroeide tenen is een hiel met een beschadigde structuur vatbaarder voor een bacteriële infectie. Dit doordat een hoef in dit geval meer in contact kom met drijfmest.

Hoe vaak moeten de klauwen van mijn veestapel bekapt worden?

Wij raden aan de klauwen halfjaarlijks te bekappen. Wanneer een van jouw koeien last heeft van beginnende kreupelheid moet er helaas vaker bekapt worden op de hoeven gebeuren. Vaak worden de klauwen in de praktijk vaak bekapt bij het droogzetten.

Overmatig bekappen kan echter schadelijk zijn voor de stabiliteit van de hoef.

Twee keer per jaar bekappen gedurende elk deel van het jaar is echter aanvaardbaar. Het is wel belangrijk dit bij te houden in een logboek. Zodat je een precies bekappingsmanagement toepast en er zeker van bent dat elke koe is bekapt.

Wat is het doel van het bekappen van een klauw?

Het doel van het bekappen van de klauw is om een vlak oppervlak op de hoef te creëren voor het dragen van het gewicht van de koe.
Doordat oppervlak vlak is wordt de gewichtsbelasting over de zool en het hoornoppervlak gelijkmatig verdeeld.

Wat heb je nodig voor de verzorging van de klauwen van jouw veestapel?

Bekijk hier ons complete assortiment hoef- en klauwbekapbenodigdheden, zoals hoefmessen, hoeftangen, hoefteertape, raspen en slijpschijven voor hoefverzorging. Tevens vindt u hier hoefverzorgingsproducten zoals Hoof-fit gel, blauwspray, Demotec, Technovit en Bovibond lijm en hoefblokjes. De beste producten voor de behandeling van mortelaro, tussenklauwonsteking en klauwbekappen.