9.4 / 10Klantbeoordelingen

Energie is een van de belangrijkste onderdelen in het dieet van jouw schapen. Schapen halen hun energie voornamelijk uit koolhydraten, vet en eiwitten. Deze bestandsdelen in de voeding van de dieren dragen er aan bij dat in de energiebehoefte wordt voorzien.

Zorg dat je schapen genoeg energie hebben

Koolhydraten zijn voor schapen, net als voor mensen, een belangrijke energiebron. Schapen halen het belangrijkste deel van hun energie uit weiden en gras, hooi, kuilvoer en granen.

In de energiebehoefte voorzien zonder de dieren te overvoeren of juist te weinig voer geven is een van de grootste uitdagingen.
Om in deze behoefte te voorzien kan bijvoorbeeld worden gekozen voor bijvoeding met krachtvoeding. Krachtvoer (graan) bevat zetmeel, dat een rijke bron van energie is.

Energietekort bij schapen

Een energietekort is het meest voorkomende voedingstekort bij schapen. Een energietekort kan zich op verschillende manieren voordoen.

Bij pasgeboren lammeren is een vroeg teken van energietekort een verminderde groei. Dit kan lijden tot gewichtsverlies en uiteindelijk sterfte.

Bij ooien kan je energietekort herkennen aan een lagere bevruchtingsgraad. Dit kan als resultaat hebben dat er minder meerlingen geboren worden en er minder melkproductie.

Daarbij vermindert energietekort bij zowel jonge als oudere schapen de werking van het immuunsysteem. Ondervoede schapen zijn vatbaarder voor ziekten, vooral voor maagdarmwormen.

Maar let op! Ook overmatige energie-inname kan bij schapen ook problemen veroorzaken. Extra energie wordt opgeslagen als vet (vetweefsel). Een te hoog vetweefselgehalte belemmert de voortplantingsfunctie bij zowel rammen als ooien. Tijdens de late dracht zijn dikke ooien vatbaarder voor zwangerschapsvergiftiging.

Vitaminen voor extra energie

Wanneer je energie tekort bij jouw schapen vreest, kun je dit aanvullen met bijvoeding.

Wij hebben diverse voedingssupplementen, vitamines en mineralen voor schapen en lammeren. Deze leveren wij uit voorraad. Zodat jouw schapen zo snel mogelijk kunnen herstellen.