9.4 / 10Klantbeoordelingen

Melkziekte bij schapen voorkomen

Melkziekte bij schapen is een ziekte die kan worden voorkomen.

Melkziekte bij ooien verschilt van melkziekte bij koeien doordat de meeste gevallen zich vóór het lammeren voordoen (hoewel het vanaf 4 weken vóór tot 6 weken na het lammeren kan voorkomen). Bij koeien doen de meeste gevallen zich voor na het afkalven.

Er is nog een verschil: Bij koeien heeft een calciumrijk dieet tijdens de droge periode (vóór het kalven) een remmend effect op de calciummobilisatie uit het bot, wat leidt tot een mogelijk calciumtekort kort na het kalven.

Schapen lijken dit probleem niet te delen met koeien en in de 6 weken vóór het lammeren moet een dieet met voldoende calcium worden verstrekt om ervoor te zorgen dat gevallen van melkziekte onder controle worden gehouden.

Wat is de oorzaak van de melkziekte bij schapen?

Melkziekte bij schapen treedt op wanneer het lichaam niet in staat is voldoende calcium uit de beenderen te halen. Het schaap heeft dit nodig om het calciumgehalte in de bloedbaan op peil te houden.

Tijdens de 3 weken die voorafgaan aan het kalven, onttrekt het skelet van het ongeboren lam (de ongeboren lammeren) de calciumreserves van de ooi.

Het is vooral in deze periode belangrijk dat de periode van 3 weken voor de geboorte de schapen een dieet krijgen met de juiste calcium / fosforverhouding krijgt.

Behandeling

Wanneer de melkziekte bij jouw schapen in een vroeg stadium wordt ontdekt, is orale toediening van calciumrijk voer voldoende. Als de ooi niet in staat is te eten, is het belangrijk haar te behandelen met een injecteerbare calciumoplossing.

Als het dier binnen enkele uren na de calciumbehandeling geen tekenen van herstel vertoont, kan de ooi naast de melkziekte ook ketose hebben. Dextrose intraveneus en/of propyleenglycol oraal en een eventuele behandeling met glucocorticoïden kunnen helpen bij ketose (energietekort).

Wat te doen om melkziekte bij schapen te voorkomen?

Zorg voor voer met voldoende calcium gedurende de laatste 6 weken van de dracht tot 4 weken na het lammeren. Voeding met een laag calciumgehalte zijn onder meer hooi van lage kwaliteit, granen en stro. Als schapen gedurende lange tijd uit het zonlicht worden gehouden, kunnen ze een tekort aan vitamine D oplopen. Dit vermindert op zijn beurt de opname van calcium in de darmen. Door aanvullingen op het voedsel met vitamine D en met voer dat voldoende calcium bevat in de periode 6 weken voor tot 4 weken na het lammeren, kan melkziekte veelal worden voorkomen.