9.4 / 10Klantbeoordelingen

Vlooien & Teken Hond

Vlooien en teken bij je hond Alles tegen vlooien en teken bij je hond vind je hier, zodat je dit snel en gemakkelijk kan verhelpen. Wat is nu een vlo…
Lees meer

Vlooien en teken bij je hond

Alles tegen vlooien en teken bij je hond vind je hier, zodat je dit snel en gemakkelijk kan verhelpen. Wat is nu een vlooi en een teek? Welke vlooien en teken zijn er, en wat heb je nu precies nodig om deze te bestrijden en mogelijk te voorkomen? We leggen het hier allemaal uit.

Heeft je hond last van vlooien? Wij hebben de oplossing tegen hondenvlooien. Bekijk ons ruime assortiment aan anti-vlooienmiddel voor honden. Voor het voorkomen van vlooien kun je kiezen uit vlooiendruppels en vlooienbanden. Voor vlooien bestrijden kies je een anticonceptie vlooien middel.

Soorten vlooien hond

Als eerste even een aantal feitjes over vlooien op een rij. De meest voorkomende vlo (bloedparasiet) in Nederland is de kattenvlo, ook de hondenvlo komt voor. Zoals de naam al doet vermoeden is de vlo vernoemd naar zijn gastheer waar ze alleen naar toe komen om bloed te zuigen. Vlooien nestelen zich bij dieren met beharing of met veren.

Het zijn alleen de volwassen vlooien die we vinden op de hond, de eitjes, larven en poppen van de vlo bevinden zich in de omgeving nabij de hond, bijv. in het tapijt. Het is dus van groot belang om naast maatregelen te nemen bij je hond ook uw huis te behandelen, bijvoorbeeld met Tapijtspray. Probeer zoveel mogelijk losse kleden, ligkussen hoezen enz. op hoge temperatuur te wassen in de wasmachine.

Hoe weet ik dat mijn hond vlooien heeft?

Je hond krabt veel en heeft last van jeuk. Soms kunnen er al kale plekken zijn ontstaan. Dan is het goed om de huid van de hond eens goed nader te bekijken. Doe dit op een lichte ondergrond, dat kan bijvoorbeeld ook op een wit laken.
Naast de huid ook goed het haar van de hond nakijken. Dit kun je ook met een vlooienkam doen, borstel de vacht goed en kijk naar zwarte vlekken. Dit kunnen vlooien maar ook vlooienstrontjes zijn. Soms kunnen honden last van lintwormen krijgen en een allergie voor vlooien hebben. Als je vlooien bij je hond ontdekt zijn deze makkelijk zelf te bestrijden met anti-vlooienmiddelen.

Hoe werkt een vlooienband?

Een vlooienband doe je om de hals van je hond. De werkzame stof diazinon komt langzaam vrij van de vlooienband en zorgt ervoor dat de vlo dood gaat. Deze stof verspreidt zich over het hele lichaam van de hond zodat de vlo altijd in aanraking komt met de stof, zodra de vlo de hond prikt. Binnen 2-4 dagen valt de vlo van de hond. De vlooienband werkt voor 6 maanden, zelfs als de band in aanraking komt met water.

Wat zijn vlooiendruppels?

Een anti-vlooienmiddel voor de hond in vloeibare vorm. Zeer populair vanwege het makkelijk toedienen op de huid met een pipet en je kunt er zowel vlooien mee voorkomen als bestrijden. Knijp de pipet uit in de nek van de hond en je hond is voor 4 weken beschermd tegen vlooien. De meeste vlooiendruppels beschermen ook tegen teken bij honden. Hierover lees je later meer.

Naast vlooiendruppels en vlooienbanden hebben wij ook vlooienshampoo, tapijtspray, tabletten om vlooien te voorkomen. Veel vlooienmiddelen voor de hond zijn ook geschikt voor katten, lees hiervoor goed de uitleg bij het product.

Merken vlooienmiddel hond

Onze anti-vlooienmiddel voor de hond zijn van de merken Beaphar & Pestigon. Bij het vlooienmiddel staat vaak genoemd Combo of Spot-on. De betekenis van Combo is dat het product naast de werkzame stof Fipronil ook (S)-methopreen bevat, een combinatieproduct. Het is werkzaam tegen de eieren en larven van vlooien, daarnaast bestrijdt het niet alleen volwassen vlooien maar ook teken. Spot-on betekent eigenlijk niets meer dan dat het product in druppelvorm verkrijgbaar is.

Teken hond

Bij Macrovet vindt je diverse producten om een teek te verwijderen bij je hond. Ook voor het voorkomen van een teek met behulp van een anti-teekmiddel ben je bij ons aan het juiste adres. Wij willen je graag aan de hand van onze informatie het juiste advies geven, voor welk product je het beste kunt kiezen om je hond snel van de teek af te helpen of beter om teken te voorkomen.

Teken bij honden

Een teek is een spinachtige parasiet die 1 mm tot 1 cm kan worden. De teek hecht zich vast op de huid en leeft van bloed, zodra een teek zich helemaal gevuld heeft laat hij los. Een tekenbeet is meestal niet pijnlijk, maar een teek kan wel ziekten overbrengen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een teek te verwijderen, hierover lees je later meer.

Waar en wanneer zijn er teken?

Teken houden zich schuil bij bomen, bossen, struiken en grassen. Check je hond altijd even na een wandeling in het bos, de tuin of een stadspark. Teken hebben de voorkeur zich te hechten in de nek, oksels, oren, kop of poten maar dit kan soms ook elders op het lichaam zijn. Teken kunnen het hele jaar aanwezig zijn als de temperatuur hoog genoeg is. Echter vanaf half maart tot en met september worden de meeste teken waargenomen.

Ziekte van Lyme bij honden?

Als je zelf een tekenbeet ontdekt bij je hond kunnen er de volgende symptomen zijn; je kunt een rode, geïrriteerde gezwollen plek vinden op de plek van de tekenbeet. Een hond kan gaan likken of bijten op de plek waar de teek zit. Het hebben van een teek is op zich niet heel ernstig echter teken kunnen tekenziektes overbrengen en dat kan wel grote gevolgen hebben. Als je de teek binnen 24 uur na vastbijten in de huid heeft verwijderd heeft het nog geen ziekte overgebracht omdat er dan nog geen verbinding tussen de `gastheer` (je hond) en de maag van de teek heeft plaatsgevonden. Let bij het verwijderen er wel op dat je de gehele teek hebt weggehaald, dus inclusief kop en gebruik geen alcohol bij de teek.

Gebeurd dit wel dan kan de maaginhoud van de teek alsnog bij de hond terechtkomen en voor een tekenziekte zorgen. De bekende overbreng ziekte voorbeeld is de ziekte van Lyme, overgebracht door de Nederlandse teek. Deze is voor de mens gevaarlijker dan bij de hond. Gevaarlijker is de ziekte Babesiose (de Babesia-parasiet), ziekteverschijnselen bij de hond zijn koorts, bloedarmoede en donkere urine. Een andere aandoening is de ziekte van Ehrlichiose, veroorzaakt door de Erhlichia parasiet. Symptomen zijn bloedingen, koorts, gewichtsverlies. Als je hond deze kenmerken vertoont waarschuw dan direct de dierenarts.

Tekenband, tekentang, druppels of .....?

Gelukkig bestaan er goede producten om teken te verwijderen of te voorkomen. Met veel anti-vlooienmiddelen, zoals vlooiendruppels kun je ook teken bestrijden. De vlooien- en tekendruppels zijn makkelijk met een pipet aan te brengen in de hals van de hond en zijn tot wel 4 weken beschermt. Voor het zelf verwijderen van een teek bij je hond kun je gebruik maken van een tekentang of tekenpincet. Het hangt er een beetje vanaf wat je zelf het prettigst vind om te gebruiken, de werking is precies hetzelfde als je er maar voor zorgt dat de gehele teek uit de huid van je hond is gehaald.

Merken anti-tekenmiddel

Onze middelen om een teek te verwijderen bij de hond zijn van onder andere de merken Beaphar & Pestigon.

Mocht je eruit zijn welk product voor jouw hond geschikt en je bestelt de producten op werkdagen voor 15.00 uur, dan ontvang je de volgende dag je bestelling al.