9.4 / 10Klantbeoordelingen

Paardenscheermachine

De meeste paarden worden in de winter geschoren met een paardenscheermachine. Deze scheermachine koop je natuurlijk bij Macrovet. Hier vind je uitslu…
Lees meer

De meeste paarden worden in de winter geschoren met een paardenscheermachine. Deze scheermachine koop je natuurlijk bij Macrovet. Hier vind je uitsluitend top merken scheerapparaten zoals Aesculap, Liscop, Heiniger, Hauptner, Andis en Oster. Stuk voor stuk merken waarvan je op aankunt door de goede kwaliteit en de beschikbaarheid van onderdelen. Chinese namaak of te goedkope scheermachientjes zal je bij ons niet vinden omdat wij hier niet 100% achter kunnen staan.

Paardenscheermachine

Een paarden scheerapparaat is een grote machine die ook voor koeien gebruikt kan worden. Deze machines hebben bredere messen dan een tondeuse en een zeer sterke motor. De paardenscheermachines kunnen eigenlijk elke vacht aan. Ze zijn wel iets minder handzaam dan een paardentondeuse. Je hebt wel nog wat lichtere machientjes zoals de Liscop Lite en de Heiniger Progress, deze zitten er een beetje tussen in. Ze maken wel gebruik van de brede messen, maar hebben een motor die maar half zo sterk is als een grote scheermachine voor paarden.

Hoe kies je het juiste paarden scheerapparaat voor je paard? Dat hangt er helemaal van af wat je wilt doen. Maar wat heb je nu precies nodig om je paard te scheren?

Wil je jouw hele paard scheren?

Kies dan voor een paardenscheermachine. Er zijn paardenscheermachines met snoer of accu. Voor je een keuze maakt moet je eerst voor jezelf een aantal dingen nagaan. Is er bijvoorbeeld op de plek waar je de paarden wil gaan scheren een stroompunt aanwezig? De meeste grote scheermachines hebben een snoer van 5 meter. Maar mocht je meer ruimte nodig hebben dan kun je wellicht beter voor een accu-scheerapparaat kiezen.
Ben je van plan veel paarden te scheren? Dan kun je het beste kiezen voor een paardenscheermachine die niet te veel weegt. Kies dan voor het lichtste model. Scheer je daarentegen alleen je eigen paard dan let je waarschijnlijk iets meer op de prijs. Om jouw keuze makkelijker te maken hebben we voor jou een video gemaakt waarin we de verschillen tussen de diverse paardenscheermachines uitleggen.

Je paard toiletteren?

Wil je het paard alleen een beetje toiletteren en pluksgewijs scheren, dan kun je met een kleine tondeuse goed uit de voeten. Echter zijn de tondeuses niet super sterk en ze hebben een kleine, smallere scheerkop. Voor het scheren van het hoofd en de benen is de beste keuze Andis AGCB Super 2 speed. Wanneer je deze combineert met een 8 1/2 scheerkop van Oster of Andis scheert deze tondeuse op ongeveer dezelfde lengte als de grote paardenscheermachines. De tondeuses zijn niet geschikt voor het scheren van het hele paard. In dat geval kun je beter een echt scheerapparaat voor paarden aanschaffen.

Hoe kan je het beste je paard scheren

Uiteraard is de juiste paardenscheermachine essentieel. Maar ook de juiste scheermessen. Nu zijn de scheermessen (3mm) die bij het scheerapparaat in negen van de tien gevallen voldoende. Maar er zijn voor de meeste machines ook messen verkrijgbaar die iets korter scheren (1mm) of iets netter scheren voor bijvoorbeeld wedstrijden. Tevens is het slim je paard een dag voor je gaat scheren even goed te wassen met paardenshampoo. Zo zorg je dat al het vuil en zand uit de vacht is en dit niet tussen de messen van je paardenscheerapparaat komt. In onze blog: Hoe scheer je een paard vertellen we je hoe het scheren verder in zijn werk gaat.

Onderhoud van een paardenscheermachine

Voordat je de machine gaat gebruiken is het verstandig eerst even een paar druppeltjes scheermachine olie op de messen doen. Het oliën van de paardenscheermachine is essentieel. De scheermessen gaan razendsnel op en neer, zonder een goede smering worden deze snel bot. Ook is het verstandig om de paarden goed te wassen, want zand in de vacht is ook funest voor de messen. Je kunt de machine afstellen door aan de stelknop te draaien. Draai deze knop strakker tot dat de machine zwaarder begint te lopen, draai de knop dan een halve slag terug.
Nu zijn de messen juist afgesteld en kun je aan de slag. Tijdens het scheren kun je deze nog een beetje bijstellen, maar draai hem niet te strak. Als je hem steeds strakker moet draaien omdat hij anders niet scheert, dan zijn de messen bot en moet je deze vervangen of laten slijpen. Tijdens het scheren moet je met regelmaat om de vijf minuten een paar druppels olie op de messen doen zodat deze niet drooglopen.

Na het scheren maak je de machine altijd goed schoon. De messen van de machine afhalen en goed invetten en daarna in een zakje inpakken en droog weg leggen anders gaan ze roesten.

Scheermessen voor paarden

Een scheermachine voor paarden bevat een bovenmes en een ondermes. Het ondermes is de kam en het bovenmes is het snijmes dat heen en weer gaat. De meeste combinaties scheermessen voor paarden scheren op 3mm. Er zijn ook fijnere messen te verkrijgen die scheren op 1mm wat soms een mooier resultaat geeft. Van sommige merken zijn de messen onderling uitwisselbaar, maar het beste is om een messenset te gebruiken van hetzelfde merk als de machine.

Service en reparaties van je paardenscheermachine

Mocht er ooit iets met je scheermachine zijn dan kunnen wij deze in de meeste gevallen prima repareren. Wij doen de service en garantie volledig zelf, je machine hoeft dus nooit terug naar een importeur of speciaal reparatiebedrijf. Voor jou heeft dat het voordeel dat je hem niet lang kwijt bent, tevens heb je maar met één bedrijf te maken dat hiervoor verantwoordelijk is. Van alle merken uit ons assortiment hebben wij alle onderdelen in voorraad. Onze zeer bekwame monteur Jan heeft jarenlange ervaring met scheermachines en maakt ze meestal weer als nieuw.

Levertijd

Alle paardenscheermachines die wij aanbieden zijn in voorraad. Wij kopen groot in en bieden daarom meestal ook de scherpste prijs voor de allerbeste machine voor het scheren van je paard aan. Bestel vandaag een nieuwe scheermachine paard en je kunt morgen je paard scheren.

Advies

Zit je te dubben welke paardenscheermachine je zult nemen, maar kom je er niet helemaal uit. Schroom dan niet om even contact met ons op te nemen voor een goed, eerlijk en gedegen advies.
Ook hebben we een aantal leuke blogberichten geschreven met tips over paarden scheren.