Blog berichten

De rui betekent vaak hondenharen door je hele huis, of niet?

Geschreven op 10 april 2018 / Categorie: Tips

Je hond verhaart. Tijdens de ruiperiode dwarrelen de losse haren door je hele huis. Alsof Hans en Grietje door je huis hebben gelopen en overal plukjes haar achter hebben gelaten. Dat houdt ook in dat de stofzuiger vaker van zijn plek komt. Maar niet alleen jij wordt er gek van. Ook je hond kan er last van hebben. Het beestje kan last hebben van kriebel of losse plukken haar in zijn mond.

Wintervacht

Elk jaar wanneer de temperatuur langzaam stijgt, zo rond april/mei, verliest je hond zijn wintervacht. Bij deze rui verandert de vachtsamenstelling van je hond. De dikke  ondervacht maakt plaats voor een dunnere, ademende bovenvacht. Deze periode gaat helaas gepaard met haar uitval. Logisch, in de koudere seizoenen heeft je hond de dikkere vacht nodig om zichzelf buiten warm te houden. De ruiperiode vindt plaats onder invloed van zowel de temperatuur als de lichturen.

Borstelen tijden de ruiperiode

Voorkomen is beter dan genezen. Om de ruiperiode te bespoedigen is het wijs om je hond iedere dag even goed door te borstelen. Dit is goed voor de doorbloeding en vermindert ongeplande haaruitval.
Hiervoor zijn diverse borstels en kammen op de markt. Uitdunkamen, plukborstels en pinborstels. Voor elk soort hondenvacht is er wel een borstel of kam.

Extra vachtverzorgingstips voor tijdens de verhaarperiode

  • Geef je hond voor het borstelen een goede wasbeurt met hondenshampoo. Laat de hondenshampoo een paard minuten inwerken. Hierna goed de shampoo uitspoelen. Zo week je de dode haren los. Kam, wanneer je de haren vervolgens droog föhnt, de vacht van je hond voorzichtig door voor een optimaal resultaat.
  • Wrijf nadat je de hond geborsteld hebt met een vochtige doek over de vacht heen. Zo haal je de losse haren uit de vacht.

Toch nog hondenharen door je hele huis?

Toch kan het zijn dat wanneer je hond goed hebt gekamd er toch haren door je huis ‘fladderen’. Daarom helpen we je graag met de vijf onderstaande huishoudelijke tips voor het verwijderen van honden haar.

  1. Stofzuigen, natuurlijk! Zorg dat je in de tegengestelde richting zuigt zodat haren die vastzitten in het vloerkleed ook loskomen.
  2. Met een rubberen bezem haal je met gemak de haren uit je tapijt. Deze bezems worden ook gebruikt in kapperszaken.
  3. Plakband, kledingrollers werken om een kleine hoeveelheid haren van je (stoffen)bank of kleding af te krijgen.
  4. Wat ook heel goed werkt om honden haren van de bank te halen is een vochtige ramenwisser (trekker) of vochtige schoonmaakhandschoenen.
  5. Om haren van houten meubels af te krijgen kan je wat meubelwas op een zachte doek doen. Het oppervlak wordt glad door de was en daardoor zullen de haren zo verdwijnen.

.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet