9.4 / 10Klantbeoordelingen

Bekijk het assortiment aan verzorgingsmiddelen rond de dracht periode en de geboorte van een veulen. Tijdens de bevalling kan het zinvol zijn dat u de juiste producten bij de hand heeft om de bevalling probleemloos te laten verlopen. Bijvoorbeeld een ademspray welke levensreddend kan zijn wanneer een veulentje moeilijk op gang komt.

Dracht

De dracht van een merrie duurt 11 maanden. De eerste maanden zal er nog niks merkbaar zijn bij de merrie. Na 3 maanden zou het zichtbaar kunnen zijn dat de merrie drachtig is. Na 9 maanden zal de uier een beetje beginnen te veranderen. De uier begint los in het vel te zitten, er ontstaan een soort theezakjes.

Deze zal door de tijd langzaam vollopen en naarmate de bevallingsdatum dichterbij komt zal er een harsdruppel aan de uier ontstaan, deze zal steeds witter worden. Als er witte druppels uit de uier komen zal de bevalling niet lang meer duren meestal volgt de bevalling dan binnen 48 uur.

Ook de banden en de kling zullen veranderen in het laatste stadium bij een drachtige merrie. De kling ziet er normaal gespierd en strak uit maar naarmate de bevalling dichterbij komt zal deze langgerekt en zacht worden. De banden zullen ook slapper worden dit is zichtbaar doordat de vorm van de billen verandert.

De bevalling

Het paard zal zich anders gedragen als de bevalling begint. De merrie word onrustig, kan gaan happen naar de buik of gaat herhaaldelijk rollen. De eetlust verminderd en de merrie doet kleine plasjes. De merrie krijgt daarna ontsluiting en de vruchtblaas komt naar buiten. Hierna volgen de beentjes met daaropvolgend het hoofd.

Mocht er maar 1 beentje zichtbaar zijn of geen hoofd moet direct de dierenarts gebeld worden.Als het hoofd eruit is kan het vlies kapot gemaakt worden zodat het veulen kan ademen. Hierna zal de merrie gaan liggen en beginnen met persen. Soms blijven de achterbenen nog een tijdje zitten, deze zullen eruit vallen als de merrie gaat staan.