9.4 / 10Klantbeoordelingen

Koliek is eigenlijk een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en kan verschillende oorzaken hebben. Verschillende symptomen kunnen zichtbaar zijn zoals buikpijn, verminderde eetlust of erg onrustig en slaan naar de buik. Een lichte koliek is zelf te verhelpen maar bij ernstige koliek aanvallen dient altijd een dierenarts geraadpleegd te worden.

Gasvorming

Teveel gasvorming in de darmen kan ontstaan door gisting van voedsel of veelvuldig luchtzuigen maar kan ook een gevolg zijn van een darmdraaiing. De pijn word dan veroorzaakt door overrekking van de darmwand. Deze vorm van koliek is veelal te verhelpen door het toedienen van darmverslappers / een pijnstiller door de dierenarts.

Kramp

Koliek door kramp is een veel voorkomende kwaal. Het sterk en krampachtig samentrekken van delen van de darm veroorzaakt hevige pijn. Ook in dit geval zal de dierenarts dit proberen te verhelpen door het toedienen van darmverslappers / een pijnstiller. Kramp kan vele oorzaken hebben onder andere sterke afkoeling of na het drinken van te koud water of het eten van bedorven voedsel of een worminfectie.

Zandophoping

Als aan het eind van het seizoen het gras minder wordt, zal het paard meer zand binnenkrijgen doordat bij het grazen de wortels dan meegenomen worden. Uiteindelijk zal het zand in de darmen terechtkomen. Teveel zand in de darmen kan ernstige koliek veroorzaken doordat het een schurende werking heeft op de darmwand wat gaat irriteren.

Door regelmatig een 'Zandvrij' kuur te geven met psyllum vezels zal het zand meekomen uit de darmen doordat dit de kleiachtige substantie en verbinding aangaat met het zand. In combinatie met lijnzaadolie, wat een beschermend laagje over de darmwand legt, voorkomt u problemen door zandophoping.