9.4 / 10Klantbeoordelingen

Let op! Per 30 juni 2023 mogen alleen nog rodenticiden (gif) verkocht worden met de werkzame stof Alfachloralose.

Alles weten over muizengif? Dan ben je op de juiste pagina aangekomen. Wanneer je last van muizen hebt, wil je hier graag zo snel mogelijk van af. Met muizengif kun je zeker effectief van muizenoverlast afkomen. Deze gif kun je zowel voor muizen als ratten gebruiken. Voor ratten gebruik je een andere dosis dan bij het bestrijden van muizen.

Lees ons complete advies op deze pagina zodat je een goede keuze kunt maken om het beste muizengif te kopen en snel aan de slag kunt met het bestrijden van de muizen of ratten.

Verbod muizengif

In het verleden waren er verschillende soorten muizengif verkrijgbaar onderscheidend in soort lokaas en werkzame stof. Per 30 juni 2023 mogen er geen muizengif met anticoagulantia voor consumenten meer verkocht worden. Anticoalgulantia is gif met een van de werkzame stoffen: brodifacoum, bromadiolon, cholecalciferol, chlorophacinon, coumatetralyl, difenacoum, difethialon, flocoumafen.
Nog wel toegelaten voor consumenten is het gebruik van rodenticiden (muizengif / rattengif) met de werkzame stof alfachloralose.

Hoe werkt Alfacloralose?

Gif met alfacloralose is een acuut werkend middel, ook wel slaapmiddel. Deze stof zorgt ervoor dat een muis snel in slaap valt bij een voldoende grote dosis. Het tast het centraal zenuwstelsel van de muis aan. Eerst werkt het hypnotiserend, dan verliezen de dieren het bewustzijn; bij een voldoende grote dosis verlaagt het de lichaamstemperatuur zodanig dat het dodelijk is.

Vroeger werd het in de geneeskunde gebruikt als kalmerend middel voor mensen. Maar inmiddels is het nu vervangen door veiligere en doelmatigere middelen. Als muizengif voldoet het meer dan goed. De stof mag enkel gebruikt worden in gesloten lokdozen.

Eerder was er ook muizengif voor particulieren op de markt met multidoses middelen, ook wel anti-coagulans genoemd. Dit heeft een andere uitwerking op de dood van een muis. Het zorgt ervoor dat het bloed van de muis niet stolt en de muis droogt uiteindelijk uit. Als anti-stollingsmiddel werken Brodifacoum, Difenacoum en Difethialon. Alle rodenticiden op basis van deze aangewezen stoffen mogen alleen nog als laatste redmiddel worden ingezet door gecertificeerde bedrijven en professionals.

De meest voorkomende vormen lokaas zijn graan/haver, pasta en (gif)blokken. Allen zijn lokmiddelen op graanbasis maar op een andere manier aangeboden en met verschillende werkzame stoffen. Hierdoor heeft het ook een andere uitwerking op het verdelgen van muizen in huis.

Muizengif in pasta vorm

De muizengif met werkzame stof alfachloralose wordt aangeboden in pastavorm. De pasta is vaak in de kleur blauw/groen. Met deze variant kun je gemakkelijk aan de ontlasting van de muis zien of hij ervan gegeten heeft. Pasta is het meest aantrekkelijke vorm lokaas voor de muis. Dit lokaas is zowel in droge als natte omgevingen geschikt.

Het wordt in zakjes geleverd. Deze zakjes anti-muizenpasta hoef je niet open te maken. De muizen eten er doorheen.

Eigenschappen Anti muizen pasta:

  • Aantrekkelijk lokaas
  • Zowel in droge als natte omgevingen inzetbaar
  • Gemakkelijk te zien of de muizen er van gegeten hebben
  • Doordat het verpakt is hoef je het gif niet met je handen aan raken
  • Blijft lang 'vers' omdat het verpakt is.

Lokstof zonder gif

Een andere vorm lokaas is de gifvrije muizenlokstof. Deze lokpasta zonder gif zorgt ervoor dat je kunt monitoren op de aanwezigheid van muizen. Te gebruiken bij klemmen en vallen.

Verschil tussen ratten- en muizengif

Er is geen verschil tussen rattengif of muizenvergif. Muizengif is 100% gelijk aan rattengif, ook wel “rodenticiden” genoemd. Voor beide knaagdieren worden exact dezelfde werkzame stoffen gebruikt in gelijke gehaltes. Van overheidswege staat er tegenwoordig niet meer op de verpakking vermeld dat het ook tegen ratten werkt. Tevens zijn de hoeveelheden in de verpakkingen teruggebracht tot maximaal 200 gram.

De grootverpakkingen ratten- en muizengif zijn niet meer vrij verkrijgbaar en alleen voor professionele gebruikers beschikbaar. De exacte beweegredenen van de overheid hebben te maken met resistentie tegen verschillende werkzame stoffen. Resistentie wordt voornamelijk veroorzaakt door het verkeerd toepassen. Te lage doseringen en te weinig per voerplaats zodat de ratten er wel een beetje ziek van worden, maar er niet aan dood gaan.

Als alternatief voor gif kunnen er natuurlijk altijd muizenklemmen ingezet worden. Bij ons vind je een breed assortiment verschillende soorten muizenvallen.

Muizen vangen met gif voor muizen

Om nog effectiever met het gif voor muizen om te gaan, bij voorkeur in een muizenlokdoos plaatsen. Voor muizen geeft een lokdoos een veilige, rustige omgeving waardoor ze langer van het gif zullen eten. Daarnaast zal het muizenvergif in de voerdoos blijven en zo niet over de losse grond verspreid worden. Met een muizenlokdoos ligt het gif niet in het zicht van kinderen en huisdieren.

 8 Tips voor een effectieve muizen bestrijding

  • #1 Onderzoek waar de muizen zich bevinden aan de hand van muizenkeutels, aangevreten voedselverpakkingen etc.
  • #2 Plaats op meerdere plaatsen lokdozen met 30 tot 50 gram muizengif. Bij een grote besmetting het aantal lokdozen verdubbelen.
  • #3 Controleer na 2 dagen of er van het gif gegeten is. Is dit niet het geval dan is waarschijnlijk de plaats van de lokdoos niet goed en zal je opnieuw moeten onderzoeken wat de beste plek is.
  • #4 Zorg ervoor dat er altijd vers muizen gif aanwezig is in de voerdoosjes, controleer dit met regelmaat en houd bij hoeveel er van gegeten word.
  • #5 Na 18 dagen zou indien de bestrijding geslaagd is door de muizen niet meer gegeten worden van het lokaas en dien je dit te verwijderen.
  • #6 Pas de bestrijding ook tegelijkertijd toe op alle aangrenzende ruimtes zoals zolders, kelders, garages etc.
  • #7 Ga monitoren. Gebruik een gifloze lokstof voor muizen in dezelfde voerdoosjes en controleer eens in de 8 weken of hiervan gegeten wordt. Zo ben je er altijd snel bij als er een nieuwe muizenplaag ontstaat.
  • #8 Je kunt ook lokdozen met een ingebouwde muizenklem gebruiken om te monitoren.

Weetjes over muizenbestrijding en muizengif

Wist je dat:

  • in veel gevallen van brand in boerderijen de muis de oorzaak was.
  • een muis na ongeveer 6 weken geslachtsrijp is en een draagtijd heeft van 21 dagen. Een paartje muizen kan tussen de 6 en de 12 nakomelingen verzorgen.
  • pindakaas een beter lokmiddel is dan kaas door de sterke geur, muizen zijn er gek op.
  • een muis meerdere malen moet eten van muizengif voordat hij dood gaat. Dit noemen we multidoses.
  • een opening van slechts 5mm groot genoeg is voor een muis om doorheen te kruipen.
  • muizen hun voedsel zoeken in de omgeving van hun nest. Ze lopen meestal niet meer dan 30 meter.
  • muizen slechtziend zijn. Muizen ‘voelen’ met hun snorharen. Ze voelen gladde en ruwe oppervlakken, temperatuur veranderingen en wind.
  • een muis overal poept waar hij loopt. Ongeveer 90 keuteltjes per dag.
  • de professionele benaming van muizengif rodenticiden is.
  • een muis maar 30 gram voedsel per dag eet. Wanneer dit vochtig voedsel is (15% water) hoeft hij niet te drinken.

Feiten en fabels over het bestrijden van muizen met vergif

  • Veel gehoorde gezegde: De door muizengif gedode muizen gaan niet stinken.

    Dit is maar deels waar. Een muisje is een heel klein licht diertje en zal snel verteren. Maar op het moment dat hij net dood is kan het wel degelijk gebeuren dat hij na een paar dagen gaat stinken, dit zullen wij in alle eerlijkheid niet ontkennen.

    Op internetfora en bij andere verkopers wordt er verteld dat muizen direct uitdrogen en daarom niet gaan stinken. Deze opvatting komt vaak doordat mensen de werking van anticoagulantia verkeerd begrijpen. Anticoagulantia heeft alles te maken met bloedstolling of beter gezegd het niet meer stollen van het bloed. 
    Doordat de bloedstolling niet meer functioneert krijgen muizen interne bloedingen wanneer ze zich stoten of zich door een heel klein gaatje wurmen. Ze gaan dus uiteindelijk dood aan interne bloedingen en niet door uitdroging. Als een muis dood is zal het een aantal dagen duren voordat hij helemaal uitgedroogd is en niet meer zal stinken.

  • Muizen zijn direct dood na het eten van muizengif.

    Dit is ook niet waar. Het gif voor muizen is zo ontwikkeld dat ze er meerdere keren van moeten eten voordat ze doodgaan. Zouden ze direct doodgaan dan heeft dat een negatief effect op de rest van de muizenfamilie. Deze zullen het lokaas als gevaarlijk gaan zien en er niet meer van eten. Muizen moeten dus een keer of 3 eten van het vergif voordat ze dood gaan. Het is daarom belangrijk dat er altijd voldoende gif beschikbaar is.
  • Gif voor muizen is ongevaarlijk voor mens en dier.

    Gif blijft gif, hoewel de dosering die een mens of een hond binnen moet krijgen om er ziek van te worden of uiteindelijk dood aan te gaan, natuurlijk vele malen groter is dan bij een muis. De dodelijke factor (giftigheid van een middel) word uitgedrukt in een letale dosis 50. LD 50 is de dosis van het middel uitgedrukt in milligrammen per kilogram lichaamsgewicht waarbij 50% van de dieren na opname van het gif sterft.

Alternatieven voor het gebruik van muizengif

Ontdek op deze pagina ons aanbod in het beste en meest effectieve muizengif.