9.4 / 10Klantbeoordelingen

Medio 2023 zijn alle soorten rattengif niet meer toegelaten in Nederland. De overheid verbiedt het gebruik van Rattengif door particulieren en professionals. Het gaat hier met name om de zogenaamde rodenticiden. 
Het soort rattengif dat werkt op het bloedstollingsmechanisme. Voor de bestrijding van ratten is er op dit moment geen enkel toegelaten rattenvergif op de markt. De grootste reden hiervoor is toch wel het foutief gebruik voornamelijk buiten. Buitengebruik van rattengif was al een aantal jaren verboden.

Maar nu is het gebruik van rodenticiden in zijn geheel aan banden gelegd voor zowel de particulier als de professionele gebruiker. Voor de bestrijding van muizen is er nog wel een soort muizengif beschikbaar op basis van de werkzame stof alfachloralose. Dit is een soort van slaapmiddel.
Bij een juiste doses gaan muizen hier aan dood. Ratten gaan er ook aan dood, maar in tegenstelling tot het vroegere rattengif is de dosering niet afgesteld op de bestrijding van ratten. Ratten hebben daarom een veel hogere doses hiervan nodig.
Daarbij komt kijken dat deze middelen niet toegelaten zijn voor de bestrijding van ratten.

Alternatieven rattengif

Er zijn een aantal alternatieven dan het gebruik van rattengif. Geen van allen met gif, maar gewoon met vallen. Rattenvallen zijn er in vele vormen en maten, zoals een elektrische rattenval maar ook een diervriendelijke rattenval. 
Een vrij nieuwe val om ratten te vangen is de Goodnature automatische rattenval. Deze val werkt met een CO2-patroon, het lokt ratten met lokstof en daarna gaat een dodelijke pin in werking. Kan tot wel 24 ratten vangen met 1 CO2-patroon.