9.4 / 10Klantbeoordelingen
media

Vachtverzorging voor Alpaca's

Bij alpaca’s kom je er niet onderuit om een goede scheermachine aan te schaffen. Elk voorjaar is het tijd om alle alpaca’s te scheren en je weet wat ze zeggen ‘een goed gereedschap is het halve werk’

Zelf de vacht van jouw Alpaca's scheren

+ meer informatie

De laatste blogs

13 oktober 2021 Winterscheren Schapen

Winterscheren Schapen

Schapen kunnen in de winter geschoren worden. Een voorwaarde voor winterscheren is dat de schapen terecht kunnen in een degelijke stal. Het scheren van de schapen wordt vaak gedaan wanneer ooien drachtig zijn.

Lees verder
15 september 2021 Welke geleiders voor mijn schrikdraadafrastering?

Welke geleiders voor mijn schrikdraadafrastering?

Er zijn verschillende afrasteringsdraden. Ook wel geleiders genoemd. Draad, koord en lint zijn geleiders deze worden voor verschillende doelen ingezet.

Lees verder
03 september 2021 Waaruit bestaat een goede elektrische afrastering?

Waaruit bestaat een goede elektrische afrastering?

Waaraan moet een goede schrikdraadafrastering voldoen? In deze blog inclusief kort uitlegfilmpje leggen we je het haarfijn uit.

Lees verder
08 augustus 2021 Paarden-, Schapen- of Koeienscheermachine met snoer of op accu?

Paarden-, Schapen- of Koeienscheermachine met snoer of op accu?

Wilt u een scheermachine met draad of met een accu. Wij hebben de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet. Lees het hier!

Lees verder

Alles voor het scheren van je Alpaca’s vind je online bij Macrovet

We zien ze steeds vaker, een Alpaca. En heb je Alpaca’s dan kom je er niet onderuit om een goede scheermachine aan te schaffen. Elk voorjaar is het tijd om alle Alpaca’s te scheren, en je weet wat ze zeggen ‘een goed gereedschap is het halve werk’.

Een Alpaca wordt ook wel een berglama genoemd, is een eenhoevig zoogdier uit Zuid-Amerika en kan wel 25 jaar worden. Alpaca’s zijn erg sociaal en kunnen het goed vinden met andere dieren zoals kippen, duiven, eenden en pauwen.

Alpaca’s worden om diverse redenen gehouden. Dit kan zijn voor de wol, de wol is zeer geliefd bij spinners en wevers. En hierin zijn er verschillende soorten vachten van de Alpaca; je hebt een zachte licht krullende vacht wat de Huacaya wordt genoemd en een vacht met dikke lokken die wordt ook wel de Suri genoemd.

Maar Alpaca’s worden ook voor de gezelligheid, hun vruchtbare mest of het fokken gehouden. Een Alpaca is ook heel nieuwsgierig en erg geïnteresseerd in de mens. Dit tot in tegenstelling van het schuwe karakter van andere parkdieren zoals Herten, Loopvogels en Wallaby’s, waar de Alpaca onder valt.

Een Alpaca is met weinig tevreden, maar een goede afrastering is nodig. Je moet hier denken aan 120 -150 cm hoog waar ze niet door heen kunnen lopen. Zoals schapengaas of een hekwerk van palen met planken. Door hun dikkere vacht geeft schrikdraad geen voldoende effect. Dit omdat ze de schokjes van het schrikdraad minder goed voelen.

Scheren van een Alpaca

Alpaca’s worden eenmaal per jaar geschoren. Dit gebeurt in het voorjaar, tussen de maanden april en juni, zodat de vacht voor de winter weer voldoende kan aangroeien als ze deze nodig hebben.

Alpaca’s kunnen op een tweetal manieren geschoren worden, staand of liggend op de zij. In staande positie is dit het minst stressvol voor de Alpaca. Dit is helaas niet bij elke Alpaca van toepassing omdat ze hier niet tam en rustig genoeg voor zijn om te blijven staan. En je wilt ze ook niet verwonden door een plotselinge beweging. De andere optie hierin is om ze neer te leggen, op hun zij. Dit gebeurt vaak met drie personen, een iemand die scheert, iemand die de wol weg haalt en de derde persoon is degene die de beste binding en vertrouwen heeft met de Alpaca. Zodat ze rustig blijft.

Het scheren van Alpaca’s is van belang dat dit gebeurt, om te voorkomen dat ze hittestress krijgen en hieraan kunnen bezwijken in de zomer.

Schapenscheermachine

Voor het scheren van Alpaca’s gebruik je een schapenscheermachine, deze scheermachine moet je combineren met speciale alpaca scheermessen, die geschikt zijn voor alle alpacavachten. Een schapenscheermachine is krachtig genoeg voor alle wollige vachten. De alpaca messen zijn universeel en zijn er van het merk Heiniger, Lister of Liscop. De messen passen op alle schapenscheermachines die wij in ons assortiment hebben.

media

Macrovet.nl, is specialist in scheermachines en tondeuses.
50 jaar geleden is de vader van Willem-Johan begonnen met het importeren van scheermachines van de merken Oster en Aesculap. In al die jaren hebben wij ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan met deze producten. Macrovet heeft daarbij van alle machines die zij verkoopt alle onderdelen in voorraad. Mocht er iets stuk gaan dan kunnen we dat binnen no-time voor je repareren.

Meer over ons