9.4 / 10Klantbeoordelingen

Vlooien & Teken kat

Is het preventief gebruiken van een vlooienmiddel voor de kat noodzakelijk? Ja omdat bijna alle katten vlooien kunnen oplopen als ze buiten lopen. He…
Lees meer

Is het preventief gebruiken van een vlooienmiddel voor de kat noodzakelijk? Ja omdat bijna alle katten vlooien kunnen oplopen als ze buiten lopen. Heeft de kat een vlo dan volgen er al snel eitjes en larven en een vlooienplaag is het gevolg. Voor het voorkomen van vlooien kunnen u kiezen uit vlooiendruppels of een vlooienband voor de kat. Om vlooien te bestrijden kiest u een anticonceptie vlooienmiddel. Bestel via ons een anti-vlooienmiddel voor 15 uur op werkdagen en u heeft de producten de volgende dag al in huis!

Hoe weet ik dat mijn kat vlooien heeft?

Het meest herkenbare symptoom dat uw kat vlooien heeft is dat de kat jeuk heeft. Daarnaast kunnen er kale plekken ontstaan. Voor een extra check controleert u uw kat, doe dit op een lichte ondergrond bijvoorbeeld een wit laken. Dit kunt u ook met een vlooienkam doen, borstel de vacht goed en kijk naar zwarte vlekken. Dit kunnen vlooien maar ook vlooienstrontjes zijn. Soms kan een kat last van lintwormen krijgen en een allergie voor vlooien hebben. Als u vlooien bij uw kat ontdekt zijn deze makkelijk zelf te bestrijden met een anti-vlooienmiddel voor de kat.

Hoe werkt een vlooienband?

Een vlooienband doe je om de hals van de kat. De werkzame stof diazinon komt langzaam vrij van de vlooienband en zorgt ervoor dat de vlo dood gaat. Deze stof verspreidt zich over het hele lichaam van de kat zodat de vlo altijd in aanraking komt met de stof, zodra de vlo de kat prikt. Binnen 2-4 dagen valt de vlo van de kat. De vlooienband, bijvoorbeeld Beaphar Vlooienband kat in de kleuren zwart, wit of rood, werkt voor 6 maanden zelfs als de vlooienband in aanraking komt met water.

Wat zijn vlooiendruppels kat?

Een vlooienmiddel voor de kat in vloeibare vorm. Zeer populair vanwege het makkelijk toedienen op de huid met een pipet en u kunt er zowel vlooien mee voorkomen als bestrijden. Knijp de pipet uit in de nek van de kat en uw kat is voor 4 weken beschermd tegen vlooien. De meeste vlooiendruppels beschermen ook tegen teken bij katten. Wilt u precies weten wat voor teken helpt dan verwijzen wij u door naar onze teken kat pagina. Naast vlooiendruppels en vlooienbanden voor de kat hebben wij ook Beaphar tapijtspray in ons assortiment. Speciaal voor vlooien bij kittens (vanaf 8 weken en/of 1kg) bestaat een vlooienmiddel voor een kitten.

Merken vlooiendruppels en vlooienband kat

Onze anti-vlooienmiddel voor de kat zijn van de merken Beaphar, Pestigonen Seresto. Bij het vlooienmiddel staat vaak genoemd Combo of Spot-on. De betekenis van Combo is dat het product naast de werkzame stof Fipronil ook (S)-methopreen bevat, een combinatieproduct. Het is werkzaam tegen de eieren en larven van vlooien, daarnaast bestrijdt het niet alleen volwassen vlooien maar ook teken. Spot-on betekent eigenlijk niets meer dan dat het product in druppelvorm verkrijgbaar is.

U aait uw kat en denkt volgens mij zag en voelde ik een bruinig bultje, het zal toch niet… Ja hoor uw kat heeft een teek opgelopen. Onder deze categorie vindt u onze producten om een teek te verwijderen bij uw kat. Ook voor het voorkomen van een teek met behulp van een anti-teekmiddel bent u bij ons aan het juiste adres.

Teken bij katten

Een korte uitleg over de teek. Een teek is een spinachtige parasiet die 1 mm tot 1 cm kan worden. De teek hecht zich vast op de huid en leeft van bloed, zodra een teek zich helemaal gevuld heeft laat hij los. Een tekenbeet is meestal niet pijnlijk, maar een teek kan wel ziekten overbrengen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een teek te verwijderen. Verderop in het verhaal leggen we uit waarom.

Hoe komt mijn kat aan een teek?

Zodra uw kat buiten loopt, kan het teken oplopen. Een teek houdt zich schuil in bomen, bossen, struiken en grassen. Aangezien de meeste katten veel buiten zijn, is het zorg met regelmaat uw kat te checken op teken. Een teek heeft de voorkeur zich te hechten in de nek, oren, kop of poten maar dit kan soms ook ergens anders op het lichaam zijn. Teken kunnen het hele jaar aanwezig zijn als de temperatuur hoog genoeg is. Echter vanaf half maart tot en met september worden de meeste teken waargenomen.

Katten en ziekte van Lyme

Symptomen van een tekenbeet; uiteraard als u zelf een teek bij de kat heeft ontdekt. Daarnaast kunt u een rode, geïrriteerde gezwollen plek vinden op de plek van de tekenbeet. Een kat kan jeuk krijgen op de plek waar de teek zit. Het hebben van een teek is op zich niet heel ernstig echter teken kunnen tekenziektes overbrengen en dat kan wel grote gevolgen hebben. Als u de teek binnen 24 uur na vastbijten in de huid heeft verwijderd heeft het nog geen ziekte overgebracht omdat er dan nog geen verbinding tussen de `gastheer` (uw kat) en de maag van de teek heeft plaatsgevonden. Let bij het verwijderen er wel op dat u de gehele teek heeft weggehaald, dus inclusief kop en gebruik geen alcohol bij de teek. Gebeurd dit wel dan kan de maaginhoud van de teek alsnog bij de kat terechtkomen en voor een tekenziekte zorgen. De Een bekende overbreng ziekte voorbeeld is de ziekte van Lyme, overgebracht door de Nederlandse teek. Deze is voor de mens gevaarlijker dan bij katten.

Teek verwijderen met tekentang, tekenband of druppels gebruiken?

Gelukkig bestaan er goede producten om teken te verwijderen of te voorkomen. Met veel vlooienmiddelen, zoals vlooiendruppels kunt u ook teken bestrijden. De vlooien- en tekendruppels, zoals Pestigon Spot-On Kat, zijn makkelijk met een pipet aan te brengen in de hals van de kat en zijn tot wel 4 weken beschermt. Spot-on betekent dat het product in druppeltjes vorm verkrijgbaar is. Staat er `Combo` dan betekent dit dat het product naast de werkzame stof Fipronil ook (S)-methopreen bevat, een combinatieproduct. Voor het zelf verwijderen van een teek bij uw kat kunt u gebruik maken van een tekentang of tekenpincet. Het hangt er een beetje vanaf wat u zelf het prettigst vind om te gebruiken, de werking is precies hetzelfde. Zorg ervoor dat u bij het verwijderen de teek bij de kop pakt en deze met een draaiende beweging eruit trekt. Het is heel belangrijk dat de gehele teek uit de huid van uw kat is gehaald. Tot slot kunt u zelf de teek verwijderen met Beaphar Tick away, in spray vorm.

Merken anti-tekenmiddel

In ons assortiment producten om een teek te verwijderen bij de kat zijn van de merken Beaphar, Pestigon en Seresto.