9.4 / 10Klantbeoordelingen
media

Vachtverzorging voor Katten

Heeft je kat veel klitten of vilt? Kom je er niet meer doorheen met een kam? Het kan een oplossing zijn om je kat te (laten) scheren. Ernstige klitten kunnen namelijk verkleuring en littekenvorming op de huid van je kat veroorzaken. Lees hier wat je nodig hebt om je kat zelf te scheren.

+ meer informatie

De laatste blogs

11 augustus 2021 Last van katten in je tuin? Dit kun je tegen kattenoverlast doen!

Last van katten in je tuin? Dit kun je tegen kattenoverlast doen!

Katten en poezen zijn schitterende dieren. Maar soms zijn ze naast mooi en lief ook irritant als ze poepen in je tuin. Lees hoe je kattenoverlast voorkomt!

Lees verder
11 augustus 2021 Vlooien- en wormenbestrijding

Vlooien- en wormenbestrijding

Informatie over vlooien, hoe vlooien bestrijden bij hond en kat & middel tegen vlooien hond of kat. Klik hier om meer te weten over vlooienbestrijding.

Lees verder
22 april 2021 Welke kattenbak is echt geurvrij?

Welke kattenbak is echt geurvrij?

Een stinkende kattenbak kan afhankelijk van de plek waar hij staat een enorme ergernis zijn. Hier vind je hoe je een geurloze kattenbak creëert.

Lees verder
22 juli 2021 Top 3 beste hondentondeuses voor thuisgebruik

Top 3 beste hondentondeuses voor thuisgebruik

Ontdek welke hondentondeuses het beste zijn geschikt voor thuisgebruik

Lees verder

Heeft je kat veel klitten of vilt? Kom je er niet meer doorheen met een kam? Het kan een oplossing zijn om je kat te (laten) scheren. Ernstige klitten kunnen namelijk verkleuring en littekenvorming op de huid van je kat veroorzaken.

Bij een professionele trimsalon of de dierenarts zijn dan goede keuzes om je kat te laten scheren. Maar je kunt je kat ook thuis scheren. Overleg wel eerst even met de dierenarts. Katten vinden het over het algemeen minder leuk dan honden om geschoren te worden. Wanneer je zorgvuldig en voorbereid bent, dan kun je je kat veilig scheren.

Welke tondeuse heb je nodig om je kat te scheren?

Als je er voor kiest je kat zelf te scheren is het belangrijk dat je de juiste instrumenten te hebben. Allereerst een goede tondeuse. Maar misschien nog wel belangrijker een goede scheerkop.

De Andis AGC Super 2 speed is onze beste tondeuse voor thuisgebruik. Deze tondeuse heeft de kracht om door de lastigste klitten van uw kat heen te komen. Daarbij ligt hij goed in de hand en is hij stil. Iets wat heel belangrijk voor het scheren van katten. Katten schrikken namelijk sneller.

Welke scheerkop moet ik kiezen voor het scheren van mijn kat

Zoals gezegd is de scheerkop misschien wel het meest essentiële onderdeel wanneer je je kat wilt scheren. De standaardscheerkop nummer 10 is in de meeste gevallen voor katten afdoende. Deze scheert namelijk op 1,5 mm van de huid (gemeten wanneer je tegen de haarrichting in scheert). Dit is in de meeste gevallen genoeg om onder de klitten door te scheren.

Zitten de klitten van de kat echt heel dicht en strak op de huid is het misschien verstandiger nog dichter op de huid te scheren. Dan kan het scheerkopje nummer 30 bijgekocht worden. Deze scheert de haren van je kat op 0,5 mm van de huid. Zo kun je de meest extreme klitten wegscheren.

Als je de kat geen klitten heeft, je de kat niet wilt millimeteren maar wel “lekker kort” wilt scheren kun je kiezen voor de Andis UltraEdge™ 7fc 3.2 mm.

Wanneer je alleen maar een beetje van de bovenvacht van de kat af wilt scheren kun je ervoor kiezen gebruik te maken van opzetkammen. Deze passen alleen op scheerkop nummer 10, de scheerkop die standaard bij de machine wordt geleverd. De opzetkammen zijn er in diverse lengtes. De lengtes die bij de kammen wordt aangegeven zijn gemeten wanneer er tegen de haarrichting van de kat in wordt geschoren. Scheer je met de haarrichting mee, dan blijven de haren ongeveer een keer zo lang.

Tips voor het scheren van je kat

Raadpleeg voordat je de kat gaat scheren eerst even je dierenarts. Hij kan je specifieke tips geven of je kat eventueel kalmeringsmiddel voorschrijven. Probeer altijd op lage snelheid te scheren. Zo maakt de machine minder lawaai en zal de kat minder snel bang worden. Kijk ook goed uit bij de billen en de oksels van de kat. Dit zijn hele gevoelige plekjes met een dunne huid.

media

Macrovet.nl, is specialist in scheermachines en tondeuses.
50 jaar geleden is de vader van Willem-Johan begonnen met het importeren van scheermachines van de merken Oster en Aesculap. In al die jaren hebben wij ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan met deze producten. Macrovet heeft daarbij van alle machines die zij verkoopt alle onderdelen in voorraad. Mocht er iets stuk gaan dan kunnen we dat binnen no-time voor je repareren.

Meer over ons