9.4 / 10Klantbeoordelingen

Trimtafel

Een trimtafel maakt het trimmen van je hond een stuk gemakkelijker. De meeste trimtafels zijn aanpasbaar aan de eisen van de gebruiker. Vaak zijn ze…
Lees meer

Een trimtafel maakt het trimmen van je hond een stuk gemakkelijker. De meeste trimtafels zijn aanpasbaar aan de eisen van de gebruiker. Vaak zijn ze in hoogte verstelbaar, maar ze kunnen ook bijvoorbeeld een opzetstuk, lussen of strop hebben. Dit kan het trimmen een stuk gemakkelijker maken.

Wat maakt een goede trimtafel?

Een goede trimtafel is zoveel meer dan alleen een tafel. Je zou het eerder een ‘Trim werkstation’ kunnen noemen.

Er zijn legio voordelen waaraan je een goede trimtafel voor je hond kunt herkennen. Het grootste voordeel is dat je een gezonde werkhouding hebt wanneer je jouw hond trimt. Dat is wel zo fijn voor je rug.
De nummer één prioriteit bij het kiezen van een trimtafel ben je immers zelf. Als je meerdere uren aan het trimmen bent is het belangrijk dat je om je rug denkt, een investering in een trimtafel is zodoende een investering in je eigen gezondheid.

Een ander belangrijk voordeel van het werken op een trimtafel is dat je jouw hond kunt vastzetten tijdens het trimmen. Zo kun je gemakkelijk alle kanten van de hond bereiken zonder dat de hond met je mee draait of, nog vervelender, van de tafel afspringt.

Soorten trimtafels

Er zijn verschillende soorten trimtafels met elk zo hun eigenschappen en kenmerken.

De belangrijkste eigenschap waar je op moet letten bij de aanschaf van een trimtafel voor je hond is de hoogte. Bedenk je hierbij ook of je alleen jouw hond op de tafel wilt trimmen of dat er ook andere honden op de tafel getrimd gaan worden.

Trimtafel met vaste hoogte

Ga je alleen je eigen hond trimmen op de trimtafel? Dan heb je in principe geen tafel nodig die in hoogte verstelbaar is. Je kunt simpelweg een trimtafel kopen met een vaste hoogte. Je hond zal namelijk niet groter of kleiner worden. Voordeel hiervan is dat deze tafels vaak ook inklapbaar zijn, je kunt deze tafels gemakkelijk opbergen. Ook zijn trimtafels op een vaste hoogte vaak ook betaalbaarder

Trimtafel in hoogte verstelbaar

Trim je meerdere honden? Dan kun je beter een in hoogte verstelbare trimtafel aanschaffen. Niet alle honden hebben namelijk dezelfde hoogte. Doordat je de tafel in hoogte kunt verstellen kun je altijd op de juiste hoogte werken. Of je nu een Shih Tzu of een herder op je tafel hebt. Je krijgt geen last van je rug.

Er zijn verschillende soorten in hoogte verstelbare trimtafels. Dit verschil zit hem vooral in de aandrijving. Zo zijn er elektrische- en hydraulische trimtafels voor honden.

Een elektrisch verstelbare trimtafels kun je verstellen met een simpele druk op de knop. Deze tafels zie je vaak terug in trimsalons. Omdat ze zo makkelijk te bedienen zijn. Je kunt de hoogte zonder al te veel moeite elke keer weer aanpassen.

Bij een hydraulisch verstelbare trimtafel moet je iets meer moeite doen om de hoogte aan te passen. Deze tafels worden met de voet bediend. Door een hydraulische pomp te gebruiken kan de hoogte van de tafels worden ingesteld tot een comfortabel niveau. Wanneer je de hoogte niet te vaak hoeft aan te passen is dit de beste keuze. Het kan namelijk na een tijdje vervelend worden als je de hoogte meerdere keren per dag of week moet veranderen. Daarbij zijn trimtafels met een hydraulisch systeem vaak wat budgetvriendelijker. Deze tafels vind je zowel bij trimsalons als bij particulieren met meerdere honden.

Waar moet je op letten als je een trimtafel aanschaft?

Een goede trimtafel heeft de volgende eigenschappen:

 • Het is belangrijk dat een trimtafel groot genoeg is voor je hond
  Zodat er genoeg ruimte is om te bewegen en te draaien zodat je altijd goed bij de te trimmen delen van je hond kunt komen.
 • Kijk of het tafelblad bedekt is met een laagje rubber
  Dit zorgt dat je hond stabiel en veilig staat. Zo kan je hond bijvoorbeeld niet uit glijden.
 • Zorg dat je ook een galg en buikband hebt om je hond vast te zetten tijdens het trimmen
  Dit zorgt voor veel gemak tijdens het trimmen. Zo blijft je hond relatief stil staan. 
 • De tafel moet stabiel en stevig zijn
  Een stabiele tafel kan het gewicht en eventuele bewegingen van je hond dragen. Let hierbij vooral op de poten en het onderstel van de tafel.
 • Kies een trimtafel met een tafelblad waarvan de kleur contrasteert met dat van de vacht van je hond.
  Als je een hond hebt met een donkere vachtkleur kies dan voor een tafelblad in een lichte kleur en andersom. Dit zorgt dat je het beter kunt zien.
 • Denk goed na om de tafelhoogte

  Zoals eerder aangegeven is jouw eigen gezondheid leidend. Zorg daarom dat de tafel niet te hoog is en niet te laag.

  Houdt voor het bepalen van de hoogte van de trimtafel de volgende leidraad aan:
  - Grote honden 60cm hoogte
  - Middel grote honden: 70 cm
  - Medium honden 80 cm
  - kleine honden : 90 cm

 • Kies bij voorkeur voor een verstelbare trimtafel (Trimsalon)
  Dit is vooral een vereiste voor trimsalons. Als je honden in verschillende formaten trimt kun je altijd de, voor jou, juiste hoogte instellen.
 • Denk er over na of je trimtafel altijd op dezelfde plek blijft staan of dat je hem na het trimmen opbergt
  Wanneer je de tafel na een trimbeurt wilt opruimen kun je het best een opklapbare versie aanschaffen. Zodat je hem gemakkelijk kunt opruimen.

Je hond op de trimtafel

Het is belangrijk dat je jouw hond nooit alleen op de trimtafel laat staan. Niet als de hond los staat maar al helemaal niet als hij vast staat.

Wanneer de hond alleen staat op de tafel staat bestaat er een kans dat hij van de tafel springt. Doordat de tafel een redelijke hoogte heeft kan je trouwe viervoeter zich bij deze sprong blesseren.

Als de hond uit zichzelf van de tafel springt is ook een deel van het gezag kwijt. De kans is er dan dat hij dit vaker zal doen.

Laat een hond ook nooit alleen wanneer hij vast staat met beugels. Wanneer hij een ongecontroleerde beweging maakt kan hij zichzelf wurgen.