9.4 / 10Klantbeoordelingen
opzetkam-of-scheerkop-1920x480

Mijn hond scheren met opzetkam of scheerkop?

Je bent klaar om je hond te gaan scheren, maar ga je dat nou doen met een opzetkam of een “skiptooth” scheerkop. Er is zoveel keuze en je ziet door de bomen het bos niet meer.
En kan mijn hond nou wel of niet met een opzetkam geschoren worden of moet ik toch een scheerkop aanschaffen.
En wat is nou het verschil en hoe werkt het dan? Dat willen wij proberen hier uit te leggen.

Je hebt de juiste tondeuse gekozen bij de vacht van je hond. Bij de meeste hondentondeuses wordt standaard een scheerkop nummer 10 geleverd. Deze kop laat 1.5mm van de vacht over. Dit vinden veel hondenbezitters te kort.

Wil je de haren liever wat langer laten? Dan zijn er eigenlijk twee opties. Je kunt kiezen om te scheren met opzetkammen of speciale scheerkoppen. Welke van de opties het best bij jou en je hond past leggen we hieronder uit.

De vacht van je hond niet te kort scheren

Je wilt graag de vacht van je hond iets langer laten. Om een goed beeld te krijgen hoe je dit het best kunt doen volgt eerst een stukje theorie.

Een tondeuse scheert met een scheerkop. Zoals gezegd wordt bij de meeste tondeuses standaard scheerkop nummer 10 mee geleverd. Maar er zijn ook andere scheerkoppen mogelijk.

Een scheerkop bestaat uit messen. Een ondermes en een bovenmes. Het ondermes kamt de haren en legt ze als het ware klaar voor het bovenmes. Het bovenmes snijdt vervolgens de haren af.

De hoogte van het bovenmes ten opzichte van de huid bepaalt hoe hoog de haren worden afgesneden. 

Door te zorgen dat het bovenste mes hoger komt ten opzichte van de huid, kun je zorgen dat de haren van je hond langer blijven wanneer je scheert.

Als het snijmes hoger is snijdt hij de haren ook immers op een hoger punt af.

hoogte ondermes of opzetkam De hoogte van het ondermes of de opzetkam bepaalt hoe lang de vacht blijft wanneer je er mee scheert.

Hoe blijven de haren van je hond langer als je hem scheert

De haren kunnen langer blijven door met opzetkammen op je tondeuse te scheren. Een andere optie is door je hond te scheren met scheerkoppen die een dikker ondermes hebben.

Niet allebei alle vachten zijn echter geschikt voor het scheren met kammen. Ditzelfde geldt voor scheerkoppen.

Maar welke optie is het beste voor jouw hond?

Scheren met opzetkam of scheerkop?

Wat voor de hondentondeuse geldt is ook van toepassing op de keuze voor een opzetkam of scheerkop. Je moet nagaan wat voor soort vacht jouw hond heeft. Een dunne - of dikke vacht. 

Hiervoor gebruiken wij doorgaans de volgende vuistregel:

Kun je met een fijne kam zoals een vlooienkam gemakkelijk door de vacht van je hond kammen?

 • Kun je met een vlooienkam gemakkelijk door de vacht heen kammen?
  Dan heeft je hond een dunne vacht. Je kunt dan kiezen voor opzetkammen of de speciale F(C) scheerkoppen om de vacht van je hond langer te laten. 
 • Kom je lastig door de vacht heen met een vlooienkam?
  Dan heeft je hond een dikke vacht en kun je het best met een skiptooth scheerkop voor dikke vachten scheren om de vacht wat langer te laten.
Met een vlooienkam kun je kijken wat voor vacht je hond heeft Met een fijne kam, zoals een vlooienkam, kun je kijken wat voor vacht je hond heeft.

In principe een heel makkelijke vuistregel. Toch is er een uitzondering. Heeft je hond erge klitten of vilt? Dan kun je er beter voor kiezen om de vacht zo kort mogelijk te scheren. Dan scheer je onder de klitten en vilt door. Zo kan je mes of kam niet blijven hangen.

Heb je vervolgens de vacht beter onder controle? Dan is de bovenstaande vuistregel weer van toepassing.

Opzetkammen

Opzetkammen zijn dus alleen geschikt voor dunne vachten. Vachten waar je met een fijne kam gemakkelijk doorheen kunt kammen.

De kammen passen alleen op scheerkop nummer 10. Deze wordt standaard bij de meeste tondeuses geleverd. Deze hoef je dus niet apart aan te schaffen.

Kammen zijn er in diverse soorten en diverse lengtes. Zo zijn er plastic en rvs opzetkammen. Meer informatie hierover vind je in onze blog: Welke opzetkam voor mijn hond.

Op welke lengte scheer je het best?

Wat belangrijk is om te weten is dat de afstand die er bij de opzetkammen staat aangegeven is gemeten wanneer je tegen de haarrichting in scheert. De meeste mensen scheren met de richting mee. Dit geeft niet alleen een mooier effect, maar het is ook fijner voor je hond.

Plastic opzetkammen Opzetkammen zijn er in verschillende lengtes en van verschillende materialen.

Als je met de haarrichting mee scheert kun je de afstand die op de kam staat verdubbelen. Zo krijg je een indruk hoe lang de haren die overblijven zullen zijn.

Als voorbeeld: Bij een opzetkam van 6mm blijft wanneer je met de richting mee scheert ongeveer 12mm over.

Er zijn kammen verkrijgbaar in verschillende lengtes. Deze gaan van 1,6mm tot wel 5cm. Er is dus voor een ieder wat wils. Ook kun je opzetkammen als set kopen, maar er zijn ook losse opzetkammen te koop.

Bouw van opzetkammen

Wel is het belangrijk dat wanneer je voor een bepaalde lengte kiest, je rekening houdt met de bouw van de kam. De kam gaat namelijk voor het snijmes uit. Hoe langer je de haren wilt laten, hoe verder deze voor het snijmes uit gaat.

opzetkam gaat voor snijmes uit Opzetkammen gaan voor het snijmes uit. Wanneer deze in de vacht blijven hangen is het snijmes machteloos. Die kan dan namelijk niet bij de te snijden vacht komen.

Dat de opzetkam voor het snijmes uit gaat is in de meeste gevallen geen probleem. Maar wanneer de kam in de vacht van jouw hond blijft hangen wel. Dan kan het snijmes namelijk nooit bij de te snijden haren komen. Met als resultaat dat de tondeuse niet scheert.

Eigenlijk geldt voor het scheren op lengte dat dichter bij de huid over het algemeen makkelijker scheert. Er is dan minder kans dat de kam in de vacht blijft hangen.

 Waarom geen opzetkammen voor dikke vachten?

Langere kammen kunnen dus makkelijker in de vacht blijven hangen. Daarom zijn (vooral langere) opzetkammen minder geschikt voor dikke vachten. 

opzetkam blijft in de vacht hangen Wanneer er opzetkammen worden gebruikt voor dikke vachten of vachten met klitten kan deze in de vacht blijven hangen waardoor het snijmes niet bij de haren kan komen.

Een andere reden waarom ze niet zo geschikt zijn voor dikke vachten is dat de tanden van de kammen dicht bij elkaar staan.
Ook zijn de tandjes van opzetkammen wat flexibeler. Dit lijkt handig, maar kan juist voor opstoppingen tussen de tanden van de kam zorgen. 
Beide eigenschappen vergroten de kans dat ze in wat dikkere vachten blijven hangen.

Skiptooth scheerkoppen voor dikke vachten

Maar hoe kan je dan een dikke vacht scheren zonder dat de vacht te kort wordt? De oplossing hiervoor zijnskiptooth scheerkoppen voor dikke vachten.

Deze scheerkoppen kun je zien als de vervangers van opzetkammen, alleen dan voor dikke vachten. Het ondermes van de scheerkop is dikker zodat er extra afstand ontstaat tussen het snijmes en de huid. Zo blijven de haren langer.

Skiptoothscheerkoppen voor dike vachten in diverse lengtes Skiptooth scheerkoppen voor dikke vachten zijn er in diverse lengtes

Voordelen van de skiptooth scheerkoppen

De hoofdreden waarom de skiptooth scheerkoppen beter zijn voor dikke vachten is omdat de tandjes van het ondermes iets verder uit elkaar staan. Hierdoor is de kans minder groot dat het ondermes in de dikke vacht blijft hangen. Ook neemt het mes zo de haren beter mee.

Deze scheerkoppen zijn beschikbaar in verschillende lengtes. Vanaf 3,2mm tot en met 13 mm. Ook voor deze koppen geldt dat de aangegeven afstand van de vacht blijft staan als je tegen de haren in scheert.
Scheer je met de richting mee dan blijft er ongeveer een keer zo veel staan. Bijvoorbeeld scheer je met de 3,2mm kop met de haren mee? Dan blijven de haren ongeveer 6 mm.

De scheerkop is speciaal gemaakt voor dikke vachten. Toch is er een kleine kans dat het ondermes evengoed in de vacht blijft hangen. Dit is vooral mogelijk bij de scheerkoppen die de vacht het langst laten.
Als de vacht extreem dik is of erge klitten bevat kunnen de 13 mm koppen in de vacht blijven hangen. Bij de meeste vachten is er geen probleem. Maar geen vacht is hetzelfde.

Conclusie: Maak bij een dunne vacht gebruik van een opzetkam en bij een dikke vacht van skiptooth scheerkoppen voor dikke vachten

Het is net als bij de keuze voor je tondeuse belangrijk dat je eerst nagaat wat voor vacht je hond heeft. Dus opzetkam of scheerkop? Kijk eerst naar de vacht van je hond.

Kun je met een fijne kam (zoals een vlooienkam) gemakkelijk door de vacht kammen? Dan heeft je hond een dunne vacht. Je kunt dan het best met scheerkop nummer 10 scheren als je de vacht wat langer wilt laten. Gebruik deze in combinatie met opzetkammen voor extra lengte.

Kan de fijne kam moeilijk door de vacht komen? Gebruik dan een skiptooth scheerkop voor dikke vachten om de vacht wat langer te laten. Je hond heeft dan namelijk een dikke vacht.

Was je of kam je hond altijd door voor je hem gaat scheren.

Je bent klaar om je hond te gaan scheren, maar ga je dat nou doen met een opzetkam of een “skiptooth” scheerkop. Er is zoveel keuze en je ziet door de bomen het bos niet meer.
En kan mijn hond nou wel of niet met een opzetkam geschoren worden of moet ik toch een scheerkop aanschaffen.
En wat is nou het verschil en hoe werkt het dan? Dat willen wij proberen hier uit te leggen.

Je hebt de juiste tondeuse gekozen bij de vacht van je hond. Bij de meeste hondentondeuses wordt standaard een scheerkop nummer 10 geleverd. Deze kop laat 1.5mm van de vacht over. Dit vinden veel hondenbezitters te kort.

Wil je de haren liever wat langer laten? Dan zijn er eigenlijk twee opties. Je kunt kiezen om te scheren met opzetkammen of speciale scheerkoppen. Welke van de opties het best bij jou en je hond past leggen we hieronder uit.

De vacht van je hond niet te kort scheren

Je wilt graag de vacht van je hond iets langer laten. Om een goed beeld te krijgen hoe je dit het best kunt doen volgt eerst een stukje theorie.

Een tondeuse scheert met een scheerkop. Zoals gezegd wordt bij de meeste tondeuses standaard scheerkop nummer 10 mee geleverd. Maar er zijn ook andere scheerkoppen mogelijk.

Een scheerkop bestaat uit messen. Een ondermes en een bovenmes. Het ondermes kamt de haren en legt ze als het ware klaar voor het bovenmes. Het bovenmes snijdt vervolgens de haren af.

De hoogte van het bovenmes ten opzichte van de huid bepaalt hoe hoog de haren worden afgesneden. 

Door te zorgen dat het bovenste mes hoger komt ten opzichte van de huid, kun je zorgen dat de haren van je hond langer blijven wanneer je scheert.

Als het snijmes hoger is snijdt hij de haren ook immers op een hoger punt af.

hoogte ondermes of opzetkam De hoogte van het ondermes of de opzetkam bepaalt hoe lang de vacht blijft wanneer je er mee scheert.

Hoe blijven de haren van je hond langer als je hem scheert

De haren kunnen langer blijven door met opzetkammen op je tondeuse te scheren. Een andere optie is door je hond te scheren met scheerkoppen die een dikker ondermes hebben.

Niet allebei alle vachten zijn echter geschikt voor het scheren met kammen. Ditzelfde geldt voor scheerkoppen.

Maar welke optie is het beste voor jouw hond?

Scheren met opzetkam of scheerkop?

Wat voor de hondentondeuse geldt is ook van toepassing op de keuze voor een opzetkam of scheerkop. Je moet nagaan wat voor soort vacht jouw hond heeft. Een dunne - of dikke vacht. 

Hiervoor gebruiken wij doorgaans de volgende vuistregel:

Kun je met een fijne kam zoals een vlooienkam gemakkelijk door de vacht van je hond kammen?

 • Kun je met een vlooienkam gemakkelijk door de vacht heen kammen?
  Dan heeft je hond een dunne vacht. Je kunt dan kiezen voor opzetkammen of de speciale F(C) scheerkoppen om de vacht van je hond langer te laten. 
 • Kom je lastig door de vacht heen met een vlooienkam?
  Dan heeft je hond een dikke vacht en kun je het best met een skiptooth scheerkop voor dikke vachten scheren om de vacht wat langer te laten.
Met een vlooienkam kun je kijken wat voor vacht je hond heeft Met een fijne kam, zoals een vlooienkam, kun je kijken wat voor vacht je hond heeft.

In principe een heel makkelijke vuistregel. Toch is er een uitzondering. Heeft je hond erge klitten of vilt? Dan kun je er beter voor kiezen om de vacht zo kort mogelijk te scheren. Dan scheer je onder de klitten en vilt door. Zo kan je mes of kam niet blijven hangen.

Heb je vervolgens de vacht beter onder controle? Dan is de bovenstaande vuistregel weer van toepassing.

Opzetkammen

Opzetkammen zijn dus alleen geschikt voor dunne vachten. Vachten waar je met een fijne kam gemakkelijk doorheen kunt kammen.

De kammen passen alleen op scheerkop nummer 10. Deze wordt standaard bij de meeste tondeuses geleverd. Deze hoef je dus niet apart aan te schaffen.

Kammen zijn er in diverse soorten en diverse lengtes. Zo zijn er plastic en rvs opzetkammen. Meer informatie hierover vind je in onze blog: Welke opzetkam voor mijn hond.

Op welke lengte scheer je het best?

Wat belangrijk is om te weten is dat de afstand die er bij de opzetkammen staat aangegeven is gemeten wanneer je tegen de haarrichting in scheert. De meeste mensen scheren met de richting mee. Dit geeft niet alleen een mooier effect, maar het is ook fijner voor je hond.

Plastic opzetkammen Opzetkammen zijn er in verschillende lengtes en van verschillende materialen.

Als je met de haarrichting mee scheert kun je de afstand die op de kam staat verdubbelen. Zo krijg je een indruk hoe lang de haren die overblijven zullen zijn.

Als voorbeeld: Bij een opzetkam van 6mm blijft wanneer je met de richting mee scheert ongeveer 12mm over.

Er zijn kammen verkrijgbaar in verschillende lengtes. Deze gaan van 1,6mm tot wel 5cm. Er is dus voor een ieder wat wils. Ook kun je opzetkammen als set kopen, maar er zijn ook losse opzetkammen te koop.

Bouw van opzetkammen

Wel is het belangrijk dat wanneer je voor een bepaalde lengte kiest, je rekening houdt met de bouw van de kam. De kam gaat namelijk voor het snijmes uit. Hoe langer je de haren wilt laten, hoe verder deze voor het snijmes uit gaat.

opzetkam gaat voor snijmes uit Opzetkammen gaan voor het snijmes uit. Wanneer deze in de vacht blijven hangen is het snijmes machteloos. Die kan dan namelijk niet bij de te snijden vacht komen.

Dat de opzetkam voor het snijmes uit gaat is in de meeste gevallen geen probleem. Maar wanneer de kam in de vacht van jouw hond blijft hangen wel. Dan kan het snijmes namelijk nooit bij de te snijden haren komen. Met als resultaat dat de tondeuse niet scheert.

Eigenlijk geldt voor het scheren op lengte dat dichter bij de huid over het algemeen makkelijker scheert. Er is dan minder kans dat de kam in de vacht blijft hangen.

 Waarom geen opzetkammen voor dikke vachten?

Langere kammen kunnen dus makkelijker in de vacht blijven hangen. Daarom zijn (vooral langere) opzetkammen minder geschikt voor dikke vachten. 

opzetkam blijft in de vacht hangen Wanneer er opzetkammen worden gebruikt voor dikke vachten of vachten met klitten kan deze in de vacht blijven hangen waardoor het snijmes niet bij de haren kan komen.

Een andere reden waarom ze niet zo geschikt zijn voor dikke vachten is dat de tanden van de kammen dicht bij elkaar staan.
Ook zijn de tandjes van opzetkammen wat flexibeler. Dit lijkt handig, maar kan juist voor opstoppingen tussen de tanden van de kam zorgen. 
Beide eigenschappen vergroten de kans dat ze in wat dikkere vachten blijven hangen.

Skiptooth scheerkoppen voor dikke vachten

Maar hoe kan je dan een dikke vacht scheren zonder dat de vacht te kort wordt? De oplossing hiervoor zijnskiptooth scheerkoppen voor dikke vachten.

Deze scheerkoppen kun je zien als de vervangers van opzetkammen, alleen dan voor dikke vachten. Het ondermes van de scheerkop is dikker zodat er extra afstand ontstaat tussen het snijmes en de huid. Zo blijven de haren langer.

Skiptoothscheerkoppen voor dike vachten in diverse lengtes Skiptooth scheerkoppen voor dikke vachten zijn er in diverse lengtes

Voordelen van de skiptooth scheerkoppen

De hoofdreden waarom de skiptooth scheerkoppen beter zijn voor dikke vachten is omdat de tandjes van het ondermes iets verder uit elkaar staan. Hierdoor is de kans minder groot dat het ondermes in de dikke vacht blijft hangen. Ook neemt het mes zo de haren beter mee.

Deze scheerkoppen zijn beschikbaar in verschillende lengtes. Vanaf 3,2mm tot en met 13 mm. Ook voor deze koppen geldt dat de aangegeven afstand van de vacht blijft staan als je tegen de haren in scheert.
Scheer je met de richting mee dan blijft er ongeveer een keer zo veel staan. Bijvoorbeeld scheer je met de 3,2mm kop met de haren mee? Dan blijven de haren ongeveer 6 mm.

De scheerkop is speciaal gemaakt voor dikke vachten. Toch is er een kleine kans dat het ondermes evengoed in de vacht blijft hangen. Dit is vooral mogelijk bij de scheerkoppen die de vacht het langst laten.
Als de vacht extreem dik is of erge klitten bevat kunnen de 13 mm koppen in de vacht blijven hangen. Bij de meeste vachten is er geen probleem. Maar geen vacht is hetzelfde.

Conclusie: Maak bij een dunne vacht gebruik van een opzetkam en bij een dikke vacht van skiptooth scheerkoppen voor dikke vachten

Het is net als bij de keuze voor je tondeuse belangrijk dat je eerst nagaat wat voor vacht je hond heeft. Dus opzetkam of scheerkop? Kijk eerst naar de vacht van je hond.

Kun je met een fijne kam (zoals een vlooienkam) gemakkelijk door de vacht kammen? Dan heeft je hond een dunne vacht. Je kunt dan het best met scheerkop nummer 10 scheren als je de vacht wat langer wilt laten. Gebruik deze in combinatie met opzetkammen voor extra lengte.

Kan de fijne kam moeilijk door de vacht komen? Gebruik dan een skiptooth scheerkop voor dikke vachten om de vacht wat langer te laten. Je hond heeft dan namelijk een dikke vacht.

Was je of kam je hond altijd door voor je hem gaat scheren.

26 maart 2024 Waarom kiezen voor de Clipr. producten?

Waarom kiezen voor de Clipr. producten?

Lees hier alles over het hondenvachtverzorging merk Clipr. Ontdek ook welke geweldige producten Clipr op de markt heeft gebracht.

Lees meer
18 maart 2024 Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle? [update 2024]

Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle? [update 2024]

Ondanks dat de Labradoodle nadat hij zijn volwassen vacht heeft gekregen nauwelijks meer verhaart heeft de vacht wel degelijk verzorging nodig. Zo houdt je de vacht gezond.

Lees meer
18 maart 2024 Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren? [update 2024]

Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren? [update 2024]

Je kan je labradoodle door een professionele trimsalon laten scheren, maar je kan het ook gemakkelijk zelf doen. Lees hier hoe je dat doet.

Lees meer
15 maart 2024 Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

als je op zoek bent naar een gezinsvriendelijke, middelgrote hond die waarschijnlijk hypoallergeen zal zijn, overweeg dan een Australian Labradoodle als jouw volgende hondengenoot.

Lees meer