Blog berichten

Tondeuse scheerkoppen vervangen

Geschreven op 4 augustus 2017 / Categorie: Tips, Scheren van honden

Gefeliciteerd, je hebt net je nieuwe hondentondeuse met het super handige verwisselbare scheerkoppensysteem binnen gekregen en uitgepakt. Superblij ga je alles bekijken en uitproberen.

En dan kom je er ineens achter dat het super handige verwisselbare tondeuse scheerkoppen syteem ineens minder handig lijkt. Net als de meeste van ons ligt de handleiding samen met de kartonnen doos al bij het oud papier en blijf je net zo lang proberen tot dat het gelukt is, of misschien wel helemaal niet en hang je aan de telefoon dat het een waardeloos apparaat is.

Ah ha werkt dat zo momentje.

Als je eenmaal door hebt hoe het werkt krijg je dat bekende Ooohw werkt dat zo momentje, dat is handig en super simpel.

Wil jij ook dat momentje ervaren bekijk dan onze video of lees verderop onze uitgeschreven uitleg.
 
 


Zo verwijder je de scheerkop van je hondentondeuse

Scheerkophouder ingeklaptDe verwisselbare scheerkop zit op een plaatje geschoven dat kan scharnieren. Wij noemen dit een scheerkophouder.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-1De pijl laat het veerslot knopje zien. Deze kan worden ingedrukt om de scheerkop te ontgrendelen.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-2Druk op het veerslotknopje en houd het ingedrukt.
 
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-3De afbeelding laat zien hoe het scheerkopje scharniert en loskomt van de tondeuse.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-4Deze afbeelding laat zien hoe je het kopje van de machine af draait.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-5De scheerkop zit nu alleen op het plaatje van de kophouder welke open staat.
 
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-6Schuif de scheerkop van de scheerkophouder. Zorg er voor dat het plaatje niet inklapt.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-7De scheerkophouder vanaf de zijkant bekeken. Het plaatje staat open.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-8Het plaatje glijdt in deze opening van de scheerkop.
 


Zo plaats je de scheerkop op je hondentondeuse

Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-9Zo schuif je de scheerkop weer op de tondeuse.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-10Schuif hem zo ver dat hij goed aansluit.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-11Zorg ervoor dat de scheerkop recht op de tondeuse zit.
 
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-12Zet de machine aan en druk de kop op de machine. Door de machine aan te zetten valt het aandrijfarmpje altijd juist in de scheerkop.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-13En het is gelukt.
Verwisselbare-scheerkop-verwisselen-stap-14De Tondeuse is nu klaar voor gebruik.
 

Het plaatje (kophouder) is ingeklapt. Zo los je het op!

scheerkophouder-ingeklapt-1Soms kan het voorkomen dat het plaatje is ingeklapt. Dan krijg je met geen mogelijkheid de scheerkop weer op de machine.
scheerkophouder-ingeklapt-2Haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact voordat je het lipje weer omhoog gaat zetten.
scheerkophouder-ingeklapt-3Gebruik een platte schroevendraaier om het plaatje weer omhoog te wippen. Met een mesje kan het ook.
 
scheerkophouder-ingeklapt-4Ga voorzichtig te werk. Probeer het puntje van de schroevendraaier onder het lipje te steken en duw hem om hoog.
scheerkophouder-ingeklapt-5Voorkom dat het lipje buigt of beschadigd.
scheerkophouder-ingeklapt-6En hoppa het lipje is weer opengeklapt zodat de scheerkop er weer overheen geschoven kan worden.
 

Welke tondeuses maken allemaal gebruik van het Snap-On blade systeem?

Het snap-on blade systeem is oorspronkelijk ontwikkeld door het merk Oster tondeuse. Zo hadden trimmers meer mogelijkheden en konden ze snel van messen wisselen. Maar ook ander soort messen plaatsen voor bijvoorbeeld hele dikke vachten. Hoe het precies zit weet ik niet, maar het kan zijn dat het patent van Oster op een gegeven moment is verlopen of dat Oster ervoor gekozen heeft dat ook andere fabrikanten gebruik mogen maken van hun slimme A5 scheerkoppensysteem. Hoe het precies zit laat ik even in het midden.

Er zijn tegenwoordig heel veel fabrikanten die voor dit systeem hebben gekozen. Zo zijn de meeste professionele Andis Tondeuses, Heiniger tondeuses en sommige Aesculap tondeuses uitgevoerd met het A5 verwisselbare scheerkoppen systeem. Daarnaast maken Wahl, Moser en enkele ander merken er ook dankbaar gebruik van.

Ben je geïnteresseerd in een hondentondeuse die gebruik maakt van het verwisselbare scheerkoppensysteem, lees dan altijd goed de productomschrijvingen. Meestal staat het er bij dat dit op de tondeuse zit.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze handige handleiding neem dan contact met ons op.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet