Blog berichten

Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren?

Geschreven op 22 april 2021 / Categorie: Hondentips

Labradoodles zijn razend populair. Logisch, het zijn immers leuke, lieve, aaibare en anti-allergene honden met een fantastisch karakter. Tevens hebben de hondjes een zachte dikke vacht waar je lekker doorheen kunt aaien.

Helaas is zo’n dikke vacht niet altijd handig te onderhouden. Doordat de Labradoodle een kruising van verschillende rassen is, heeft de vacht ook de verschillende eigenschappen van de diverse rassen. Dit is helaas niet altijd even praktisch.

De (onder)vacht gaat vaak klitten en er kan vilt ontstaan. Daarom is het belangrijk de vacht goed te onderhouden. Denk dan bijvoorbeeld aan het borstelen, blazen en het vuil vrij houden van de vacht.

Maar vaak zijn klitten toch hardnekkiger dan gedacht. Dan zit er niets anders op dan de hond te scheren. Dit kun je bij een vaak dure maar wel professionele Trimsalon laten doen.

Maar je kunt je Labradoodle ook gemakkelijk zelf trimmen of scheren.

Instructie video: Zelf gemakkelijk je Labradoodle trimmen

In de onderstaande video kun je zien hoe je zelf je Labradoodle gemakkelijk kunt scheren.
Onder de video leggen we uit welke producten je het best hiervoor kunt gebruiken.

Welke tondeuse voor mijn Labradoodle

Wanneer je de Labradoodle zelf wilt scheren heb je de juiste instrumenten nodig. Te beginnen met een hondentondeuse. Een scheermachine met een verwisselbare scheerkop is een pré.

Veel goedkopere scheermachines hebben dit niet, waardoor je niet de juiste scheerkop voor de vacht van je Labradoodle er op kunt bevestigen.

De tondeuse met de beste prijs/kwaliteit verhouding is de Andis AGCB Super 2 Speed. Deze wordt gebruikt door de meeste Labradoodle bezitters.

Een tondeuse die door veel Trimsalons wordt gebruikt is de Aesculap Favorita. Dit is absoluut de beste tondeuse op de markt, maar als je alleen je eigen hondje wilt scheren voldoet de Andis AGCB Super 2 Speed ook meer dan prima.

Uiteraard kun je ook een andere tondeuse kiezen met een verwisselbaar scheerkoppen systeem.

Welke Scheerkop voor het scheren van mijn Labradoodle

De juiste scheerkop is het allerbelangrijkst wanneer je de Labradoodle zelf gaat scheren.

Ja,  de tondeuse moet krachtig genoeg zijn om gemakkelijke door de vacht te komen. Zelf je labradoodle scherenMaar de messen van de scheerkop doen het zware werk. Dit is het onderdeel dat daadwerkelijk door de vacht heen moet komen. Het is daarom van essentieel belang de juiste scheerkop te kiezen.

Elke vacht is natuurlijk anders. Maar over het algemeen hebben Labradoodles een wat dikkere vacht.  Je weet dat je Doodle een dikkere vacht heeft wanneer je met een fijne kam niet door de haren heen komt.
In dat geval zou  een Skiptooth scheerkop voor dikke vachten de beste keuze zijn. De tandjes van de Skiptooth staan namelijk ietsje verder uit elkaar. Hierdoor pakt hij de haren van je Labradoodle beter.

Scheerkoppen voor dikkere vachten voor tondeuses met verwisselbare koppen

De Skiptooth scheerkop voor dikke vachten zijn er in diverse lengtes. Deze worden aangegeven in millimeters. Het aantal milimeters dat bij de scheerkopjes is aangegeven staat is de lengte waarop de haren gemeten vanaf de huid worden geschoren. Let op! Dit geldt wanneer je tegen de haarrichting in scheert. Wanneer er met de haarrichting mee wordt geschoren worden de haren een keer zo lang. (Tekst gaat verder onder het filmpje)

Opzetkammen voor mijn Labradoodle

Een nadeel van skiptooth scheerkoppen is dat ze tot een lengte van 13 mm gaan. Dit is voor de meeste Labradoodle baasjes lang genoeg. Maar mocht je de vacht van je Doodle toch langer willen laten dan kun je kiezen om hem te scheren met opzetkammen.

Sommige opzetkammen gaan wel tot 5cm!

Let wel op! De tandjes van opzetkammen staan dichter bij elkaar. Waardoor hij sneller in de vacht kan blijven hangen.
Daarbij is de lengte tussen het uiteinde van de opzetkam en het snijmes langer. Wanneer de kam in de vacht blijft hangen zal het snijmes zodoende nooit bij de haren kunnen komen. Dan kan hij dus niet de haren afsnijden.

Scheerkoppen voor dikkere vachten voor Aesculap machines.

Wil je de labradoodle scheren met een Aesculap machine zijn er andere scheerkoppen nodig. Maar deze werken wel op dezelfde manier. Ook hier staan de tandjes iets verder uit elkaar zodat de haren van je Doodle makkelijker ‘gepakt’ kunnen worden. Dit zijn de zogenoemde ‘poedel’-scheerkopjes. Hiervoor geldt ook dat de millimeters die bij de scheerkop genoteerd staat de afstand tussen de huid en scheerpositie wanneer er tegen de haarrichting in wordt geschoren inhoudt.

Scheerkop onderhouden

De tondeuse en scheerkoppen scheren met gemak door de haren van je Labradoodle heen. Om dit zo te houden moet de scheerkop goed onderhouden worden. Anders wordt hij bot. Door goed te oliën kan dit worden voorkomen. Bij alle tondeuses wordt standaard een kleine tube scheermachineolie geleverd. Door de scheerkop elke 5 minuten van een paar druppeltjes olie te voorzien kun je de levensduur van je scheerkop aanzienlijk verlengen.  
Ook helpt het om je Doodle een dag voor het scheren even goed te wassen. Zo voorkom je dat zand of ander vuil het scheerkopje bot maken. Mocht het na een tijdje toch gebeuren dat je scheerkopje bot is kunnen wij het scheerkopje ook voor je slijpen.

Jouw labradoodle trimmen

Was of kam je Labradoodle voor je gaat trimmen

Het is heel belangrijk om de vacht van je Doodle voor je gaat scheren goed te wassen of door te kammen. Zo zorg je dat de scheerkop of opzetkam goed door de vacht glijdt tijdens het scheren.
Ook voorkom je hiermee dat er zand of ander vuiligheid tussen de messen van je scheerkop komen. Zo wordt hij minder snel bot.

Klitten of Vilt in de vacht van je labradoodle

Heeft je hondje klitten of vilt en krijg je die er na goed kammen of wassen niet goed uit? Dan kun je jouw Labradoodle het best zo kort mogelijk scheren. Dat kan bijvoorbeeld met de nummer 10 scheerkop. Welke op 1,5 mm scheert.
Hiermee kun je namelijk onder de klitten door scheren. De tanden van langere scheerkoppen of opzetkammen zullen dan in de vacht blijven hangen waardoor het snijmes de vacht niet kan bereiken.

Wassen en kammen

Zoals aangegeven is het erg belangrijk dat je de vacht van je Doodle goed voorbereid voor je hem gaat scheren of trimmen.

Dit kan bijvoorbeeld door de hond goed te wassen, door te kammen of uit te blazen met een waterblazer.

Je doodle wassen voor een trimbeurt

Door je Labradoodle goed te wassen voor je met de vacht aan de slag gaat zorg je er voor dat al het vuil uit de vacht is. Ook zorg je zo dat er minder klitvorming is. 
Je kunt hiervoor een goede hondenshampoo gebruiken.
Vergeet je hond niet goed te drogen nadat je hem hebt gewassen.

Droog- en uitblazen met een waterblazer

Als je hond nat is geweest is het belangrijk dat je hem direct droogt. Zo voorkom je dat er in een natte vacht klitten ontstaan. 
Dit kan met een speciale handdoek maar ook met een waterblazer. 

Een waterblazer kun je niet alleen voor het droogblazen gebruiken. Ook worden deze blazers gebruikt voor het wegblazen van vuil uit de vacht van je Doodle. 

Uitdunkam

Voor het kammen raden we aan een goede uitdunkam voor labradoodles te gebruiken. Hiermee kun je gemakkelijk dode ondervacht en klitten losmaken. Waardoor de vacht van de Labradoodle gemakkelijker geschoren kan worden.
 
Wil je meer informatie of persoonlijk advies over het scheren van je Labradoodle? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman