9.4 / 10Klantbeoordelingen

Smeren & Reinigen

Je scheermessen bot, trekken aan de vacht, roest en hete messen dat wil je niet. En juist daarom moet je ervoor zorgen dat je de messen goed onderhou…
Lees meer

De messen van je tondeuse / scheerapparaat oliën

De messen zijn de belangrijkste onderdelen van jouw scheerapparaat of tondeuse. De machine levert de kracht maar de messen zorgen dat de haren ook daadwerkelijk worden afgeschoren.

Goed onderhoud van de scheermessen is heel belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door ze regelmatig te oliën. De olie smeert de messen en voert de haren af. Met voldoende olie zorg je dat er minder wrijving tussen de messen ontstaat. Minder wrijving betekent minder warme messen. Zo zorg je ervoor dat de scheermachine langer mee gaat.

Waarom worden de messen van jouw scheerapparaat / tondeuse warm?

Als voorbeeld vergelijken we vaak de messen met onze handen. Als je jouw handen, net als bij scheermessen gebeurt, lange tijd met een behoorlijke snelheid over elkaar wrijft worden ze warm. Als je wat lotion op je handen doet, koelen ze alweer een beetje af en gaat het wrijven ook al weer wat makkelijker. Olie heeft hetzelfde effect op de scheermessen als de lotion op jouw handen.

Hoe moet je de scheermessen van je scheerapparaat oliën?

Het oliën van de scheermessen van jouw scheerapparaat / tondeuse gaat via het vijf-punten systeem. Je kunt de olie elke 10 minuten of na elk lichaamsdeel tijdens het scheren aanbrengen. Breng de olie aan op de tandjes en aan de zijkanten van de scheermachine. Daarbij moet er olie worden aangebracht in het gaatje van de scheermachine.

Zet de machine vervolgens even aan. Als er teveel vettigheid in zit kan je de machine daarna even met een doekje afvegen.

De olie zorgt ervoor dat de messen goed gesmeerd blijven, koeler lopen en vuil en haren afgevoerd worden. Doe dit voor je begint en tijdens het scheren ongeveer om de vijf á tien minuten. Dit is voor het behoud van de messen en de scheermachine.

Gebruik ook olie als je klaar bent met scheren en de machine hebt schoongemaakt. De olie beschermt dan de messen namelijk tegen roest.

Reiniging van scheermessen en tondeuse koppen

Vieze scheermessen en tondeuse scheerkoppen presteren slechter dan schone messen. Om de scheerervaring en het behoud van de scheermessen te verbeteren is het van enorm belang dat je ze regelmatig reinigt met de juiste middelen.

Een goede scheermessenreiniging zorgt ervoor dat de oude ingedroogde olie en haren snel verwijderd worden. Met als resultaat beter scherende messen die minder warm worden en ook minder snel vast lopen in de vacht.

Let wel op de verschillende koeling sprays en reinigingsmiddelen moeten altijd in combinatie met scheerolie gebruikt worden. Het reinigingsmiddel of cooling spray is geen olie. Behalve de Andis Blade care producten.

Extra tip voor meer scheerplezier

Laat je messen eens per seizoen slijpen door een ervaren slijper. Doe dit voor het scheerseizoen zodat je zeker weet dat als je wilt scheren altijd scherpe messen hebt.