9.4 / 10Klantbeoordelingen

Trimschaar

Hondeneigenaren gebruiken voor het trimmen van de vacht van hun hond vaak speciale trimscharen. Deze zijn anders dan de scharen die voor mensenhaar w…
Lees meer

Hondeneigenaren gebruiken voor het trimmen van de vacht van hun hond vaak speciale trimscharen. Deze zijn anders dan de scharen die voor mensenhaar worden gebruikt. Deze trimscharen zijn speciaal gemaakt voor de in verhouding dikkere hondenharen.
Het is niet alleen gemakkelijker om het juiste type trimschaar te gebruiken, het is ook veiliger voor de trimmer en de hond.

Welke soorten trimscharen zijn er?

Er zijn twee (hoofd)soorten hondentrimscharen. De Scharen met rechte en met gebogen bladen vallen onder de traditionele scharen. Daarnaast zijn er ook nog effileerscharen, ook wel uitdunscharen genoemd. Deze scharen lijken op elkaar maar hebben vaak een ander doel. Waarover later meer.

Naast de verschillende soorten trimscharen zijn er nog een aantal onderscheidende kenmerken.
Het meest opvallende kenmerk is de lengte van het snijblad. Maar scharen hebben ook andere kenmerken zoals scharen die links- of rechtshandig knippen, maar ook scharen met extra grip of bijvoorbeeld een ronde punt voor extra veiligheid.

Rechte trimscharen

Rechte scharen zijn het meest populair. Daarom zijn ze verkrijgbaar in een breed scala aan maten en gewichten. Je kunt hier gedeeltes van de haren mee wegknippen. Je zou ze kunnen vergelijken met de scharen zoals we die over het algemeen kennen.

Gebogen trimscharen

De naam zegt het al.  De snijbladen van gebogen trimscharen hebben een kleine ronding. Doordat de bladen van deze trimscharen gebogen zijn kun je gemakkelijk met de contouren van het lichaam van de hond mee knippen.
Hoewel je er ook voor kunt kiezen de hele hond met een rechte schaar te trimmen, kan de gebogen variant ook goed van pas komen bij het gezicht, oren, en voeten. Je kunt gemakkelijk met de rondingen van je hond mee knippen. Elke trimsalon zou een gebogen schaar moeten hebben.

Effileerscharen

Effileerscharen zijn er in drie soorten. Er zijn scharen met tanden op beide bladen, deze worden gebruikt om het haar uit te dunnen, ook wel uitdunscharen genoemd.
Ook zijn er effileerscharen met een enkelblad waar tandjes op zitten, het andere blad is een snijblad zoals we het kennen van andere scharen.
Tot slot de Chunker Effileerschaar. Ook deze heeft een enkelblad waar tandjes op zitten en het onderblad is alleen een snijblad. Hieronder leggen we de verschillen tussen de effileerscharen uit.

Dubbelzijdige effileerschaar ofwel uitdunschaar

Deze bladen van deze trimscharen zien eruit als een kam en knippen een fractie van het haar af. Ze laten het grootste deel van de vacht zitten. Hierdoor krijgt de vacht van uw hond een dunnere textuur. De vacht wordt dus als het ware uitgedund.

Een uitdunschaar kan tijd besparen. Deze schaar helpt bij het verzachten van lijnen en hoeken, het uitdunnen of het toevoegen van volume.

Enkelzijdige effileerscharen

Er zijn ook enkelzijdige effileerscharen. Dit soort trimscharen heeft aan de ene kant een blad met tanden en aan de andere kant een normaal knipblad zoals we dat van een gewone schaar kennen. Deze worden gebruikt om een mooie overgang te maken tussen langere en kortere haren.

Enkelzijdige effilleerscharen worden bijvoorbeeld ook gebruikt om teddybeergezichten van een Lhasa Apso of Shih Tzu types bij te werken, zodat de vacht vloeiend overloopt en om de contouren borst en nek vorm te geven.

In principe zijn enkelzijdige effileerscharen ideaal voor alle vachten waarin je verschillende lagen in elkaar wilt laten overlopen.

Chunker Effileerschaar

Naast de enkelzijdige en dubbelzijdige effileerschaar bestaat ook de Chunker Effileerschaar. De chunker schaar is speciaal ontworpen voor het creëren van vloeiende overgangen en het snel modelleren van de vacht. Met elke knipbeurt verwijder je ongeveer 80% van de haren, ideaal voor het uitdunnen van dikkere vachten.

Grootte van de schaar

Wanneer je als professionele trimmer alle soorten honden zou willen trimmen, heb je verschillende maten scharen nodig.

De meeste trimmers kiezen ervoor om te werken met rechte schaar van 18 tot 20 centimeter schaar. Deze schaar wordt ook wel afwerkschaar genoemd.

De reden om zo'n relatief lange schaar te gebruiken is om meer vacht in een keer te kunnen wegknippen. Hierdoor kun je sneller en efficiënter werken. Daarbij kan het ook zorgen voor een gladdere afwerking.

Met een kleinere schaar, 11 tot 15 centimeter, heb je meer controle en kun je gedetailleerder werken. Ook wanneer je nog niet zo heel vaak hebt geknipt is aan te raden met een kortere trimschaar te werken. Zo kun je beter werken aan je techniek.

Voorbereiding op een trimbeurt met een schaar

Ook bij het trimmen met een schaar de voorbereiding erg belangrijk. Zorg ervoor dat je hond zich op zijn gemak voelt met de schaar, volledig is uitgeborsteld, en geen klitten heeft voordat je begint met knippen.

Het is bovendien belangrijk dat je het hele lichaam van je hond goed kunt bereiken met de schaar. Zorg er daarom voor dat je hond op een verhoging staat. Denk er hierbij wel om dat het een comfortabele hoogte is. Een trimbeurt met trimschaar kan even duren. Daarom is het belangrijk dat het voor jou en je hond comfortabel uitpakt.

Een trimtafel kan hierbij uitkomst bieden. Deze kun je vaak op een bepaalde hoogte aanschaffen of afstellen. Een ander voordeel van een trimtafel is dat je jouw hond er op vast kunt zetten met een speciale band of beugel.

Het is voor je begint verstandig te bepalen hoe lang je de haren wilt hebben. Leg de scharen die je wilt gebruiken alvast klaar.

Onderhoud van trimscharen

Trimscharen moeten, wanneer je ze gebruikt, worden schoongemaakt en geolied. Zelfs als de vacht gedroogd is, houdt het haar nog vocht vast. Dit vocht werkt in op de schaarbladen en de schroef die de schaar bijeenhoudt.

Probeer de schaar niet te nat te oliën. Zorg daarom altijd voor een keukenpapiertje bij de hand zodat je de ergste olie kunt wegvegen.

Het is ook belangrijk (vooral wanneer je veel knipt) bij aankoop van een trimschaar te letten op hoe de schaar aanvoelt.  Niet alleen in je hand, maar ook hoe hij aanvoelt in de vacht van je hond. Sommige trimmers houden van een zware schaar, maar de meesten geven de voorkeur aan een lichtere.

Een verkeerde schaar kan er voor zorgen dat je blijvend last van je hand of pols kunt hebben.

Conclusie:

Je hebt in principe geen hondentondeuse nodig om de vacht van je hond te trimmen. Een knipbeurt met een schaar is ook een optie om de vacht van je hond netjes te krijgen.
Wees voorzichtig met de trimschaar en zorg dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Kies de juiste trimscharen die bij jou en je hond passen.
Zorg bovenal dat je veel plezier in het knippen van je hond met trimscharen hebt.