9.4 / 10Klantbeoordelingen
Honden

Onderhoud van hondentondeuses

Goed onderhoud van je tondeuse en de scheerkoppen is super belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je langer scheerplezier hebt.

Jij wilt toch ook langer plezier hebben van je tondeuse en scheerkoppen?

+ meer informatie

media

De laatste blogs

27 oktober 2021 Uw hondentondeuse laten nakijken of laten repareren?

Uw hondentondeuse laten nakijken of laten repareren?

Het kan zijn dat een scheerapparaat door veelvuldig gebruik kapot gaat of het niet meer doet. Dat is vervelend. Maar wij kunnen hem voor u nakijken of repareren.

Lees verder
24 augustus 2021 Scheerkoppen verwisselen

Scheerkoppen verwisselen

Scheerkoppen verwisselen is handig voor het scheren op verschillende lengtes, maar ook wanneer je de scheerkoppen wilt schoonmaken. Maar hoe werkt het?

Lees verder
12 mei 2021 Het scheerkopje van je tondeuse laten slijpen?

Het scheerkopje van je tondeuse laten slijpen?

Wanneer uw scheermachine niet zo goed meer scheert kan het zijn dat hij bot is. Hoe en wanneer u uw scheerkopje moet laten slijpen leest u hier!

Lees verder
30 april 2021 Waarom scheerkoppen van je tondeuse olieën zo belangrijk is!

Waarom scheerkoppen van je tondeuse olieën zo belangrijk is!

Juist en regelmatig je scheerkoppen van je tondeuse olieën voorkomt dat ze te snel bot, over hit of roestig raken. Lees hier hoe je het moet doen.

Lees verder

Voor goed onderhoud van je hondentondeuse is goed smeren van de scheerkop het belangrijkst. Zonder smering snijden de messen het niet, kunnen ze bot raken en worden haren niet afgevoerd.

Hoe zit een scheerkop in elkaar

Om precies te weten hoe een scheerkop werkt is het fijn te weten hoe deze in elkaar zit. Een scheerkop bestaat als je er snel naar kijkt uit twee messen die over elkaar gaan. Het grote mes is het ondermes. Deze fungeert als kam. De tandjes van dit ondermes zijn dun en scherp zodat ze gemakkelijk door de haren heen kunnen kammen. Maar dit is niet het gedeelte van de scheerkop dat het zwaarste werk doet.

Die rol is namelijk weggelegd voor het bovenste scheermes.

Het kleinste mes (het bovenmes) is het mes dat razendsnel heen en weer gaat. Dit is het mes wat de haren afsnijdt. De twee messen, het onder - en boven mes, zorgen samen dat je goed kan scheren.

Hoe werkt een tondeuse scheerkop?

Ter vergelijking als je heel lang flink in je handen wrijft. Dan gaat het steeds moeilijker, dan worden ze plakkerig. Ga nog even door en je handen worden heel warm. Doe vervolgens wat lotion op je handen. Wrijf daarna weer in je handen en het voelt weer lekker soepel en de warmte trekt er uit.
Dit werkt voor de scheerkop van je tondeuse hetzelfde. Je hebt (in de meeste gevallen) te maken met twee metalen delen die over elkaar wrijven met een gigantische snelheid. Door deze beweging ontstaat er wrijving wat op zijn beurt weer zorgt voor warmte. Door die warmte zetten de messen uit. Dit resulteert er in dat de messen tegen elkaar aan gaan wrijven en ze uiteindelijk bot gaan worden.

In het ergste geval kan als je lang met botte messen door blijft scheren de motor kapot gaan omdat die te veel kracht moet leveren.

Hoe onderhoud ik de scheerkop van mijn tondeuse?

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het belangrijk de scheerkop goed voor te bereiden voor dat je begint met je hond te scheren.

(tip) Als je de tondeuse lange tijd niet hebt gebruikt kan het zijn dat er oude olie op zit. Deze kun je het best even verwijderen met ontvetter. Hierna kun je er weer nieuwe olie op smeren.

In de verpakking van je tondeuse zit altijd minimaal een kleine tube olie. Dit is scheermachine olie die je kunt gebruiken voor het goed smeren van je messen. Maar je kunt zelf ook scheermachine olie aanschaffen of kiezen voor Andis Blade Care dip 7 in 1.

Met de gewone scheermachine olie kun je 2 manieren smeren. Hier bespreken we hoe je de scheerkop kunt smeren tijdens het onderhoud voor- en na de scheersessie. In onze vorige blog hebben we uitgelegd hoe je de scheerkop van je hondentondeuse het best kunt oliën tijdens het scheren.

Smeren met scheermachine olie

Zorg voor je begint dat je scheermachine olie en een doekje (bijvoorbeeld wat keukenpapier) bij de hand hebt.

Wat ik makkelijk vind om te doen tijdens het onderhoud is om de kop er af te halen. Je kunt het snijmes voorzichtig opzij schuiven ongeveer tot de helft. Kijk goed uit dat je hem niet te ver schuift. Borstel vervolgens het snijvlak even goed schoon met een borsteltje (bijvoorbeeld een tandenborstel. Zorg dat alle haren er af zijn.

(tip) Wanneer je de kop aan het schoonmaken bent kun je direct even de snijvlakken controleren. Glimmen ze? Dan zijn ze nog in (redelijk) goede staat. Dit wil niet perse zeggen dat je messen nog scherp zijn, maar is wel een redelijke indicatie.  Wanneer de snijvlakken van het scheermes dof zijn of oxidatie vertonen kan het tonen op slecht onderhoud met extra kans op een botte scheerkop.

Het is belangrijk de olie te doen op de plekken waar de twee messen van de scheerkop elkaar raken. Het snijmes glijdt op de voorkant van het ondermes en op de achterste richel. Dit zijn de plekken om een druppeltjes scheermachine olie op te doen. Je kunt het een klein beetje uitsmeren.

Schuif vervolgens het bovenmes naar de andere kant. Weer ongeveer tot de helft. Nu kun je op de andere kant dezelfde stappen doorlopen.

De scheerkop kan weer op de machine

Je kunt nu de scheerkop weer op de machine klikken. Zet hem even aan en hij zit goed. Je kunt het te veel aan olie er even afvegen met een keukenpapiertje. Hij loopt nu weer als een zonnetje.

Ben je klaar met scheren? Behandel je scheerkop met Andis Blade Care.

Klaar met scheren? Berg je tondeuse dan niet direct op. Maar maak eerst de tondeuse en scheerkop goed schoon. Dat kan door weer de stappen te doorlopen die hiervoor beschreven staan. Maar je kan ook Andis Blade Care gebruiken.

Haal de kop weer van de machine af. Schuif het mesje opzij en borstel het goed schoon. Zorg dat alle haren er af zijn. Pak vervolgens de Andis Blade Care 7 in 1 er bij. Je kunt de scheerkop er zo indopen. Zorg dat de olie op alle essentiële plekken van de scheerkop komt.

Je tondeuse opbergen

Vervolgens kun je de gesmeerde scheerkop opbergen. Wat je dan het best kan doen is hem in een A4 papier inpakken en deze in een plasticzakje bewaren in de koffer. Bewaar sowieso de tondeuse en toebehoren op een droge plaats. Op een koude of vochtige plek kan niet alleen het kopje maar ook kunnen de andere onderdelen gaan roesten.

Scheerkop van je tondeuse toch bot?

Als je de scheerkop van je tondeuse goed behandelt gaat hij langer mee en scheert hij fijner. Het is echter geen garantie dat je messen niet bot worden. Dit zal na verloop van tijd toch gebeuren. Maar geen nood! Macrovet heeft een eigen slijpservice. Onze monteur slijpt de scheerkoppen met alle plezier voor je.

media

Macrovet.nl, is specialist in scheermachines en tondeuses.
50 jaar geleden is de vader van Willem-Johan begonnen met het importeren van scheermachines van de merken Oster en Aesculap. In al die jaren hebben wij ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan met deze producten. Macrovet heeft daarbij van alle machines die zij verkoopt alle onderdelen in voorraad. Mocht er iets stuk gaan dan kunnen we dat binnen no-time voor je repareren.

Meer over ons