9.4 / 10Klantbeoordelingen

Borstels en kammen

Het borstelen of kammen van je hond is heel belangrijk. Als je jouw hond wekelijks kamt voorkom je klitten en vilt. Kies daarom een goede kam of bors…
Lees meer

Het borstelen of kammen van je hond is heel belangrijk. Als je jouw hond wekelijks kamt voorkom je klitten en vilt. Kies daarom een goede kam of borstel die bij de vacht van je hond past.

Een goede hondenborstel of kam laat de vacht glanzen!

Het borstelen van je hond moet vaak wekelijks en soms wel dagelijks gebeuren, met name de langharige en ruwharige hondenrassen hebben meer verzorging nodig dan de kortharige vachten. Daarom hebben wij alleen degelijke, professionele hondenborstels in ons assortiment.

Naast de functionaliteit van de borstels hebben wij ook gekeken naar het gebruik door de verzorger. Al onze borstels en kammen beschikken over een degelijke ergonomische, antislip handgreep.

Welke soorten hondenkammen en -borstels zijn er?

Er zijn verschillende soorten hondenkammen en -borstels. De doeleinden verschillen, zo zijn er kammen en borstels die speciaal geschikt zijn voor het uithalen van klitten. Ook verschilt het gebruik van de diverse kammen en borstels voor de verschillende honden vachten.

Plukborstel

Een van de meest verkochte borstels is de plukborstel. De plukborstel voor honden heeft fijne (aan het einde) licht gebogen draadharen. Hiermee kan hij langzaam klitten verwijderen wanneer deze over klitten heen blijft kammen. De borstelharen hebben aan het uiteinde beschermende noppen om beschadigingen aan de huid te voorkomen.

De plukborstel voor je hond is het beste om klitten en vilt uit lange, middelgrote en / of gekrulde vacht te verwijderen. De plukborstel is ook effectief bij het verwijderen van los haar en ondervacht.

De plukborstel kan ook voor korte vachten worden gebruikt, maar wees extra voorzichtig. Probeer (net als bij lange vachten) de huid van je hond niet te beschadigen.

Wij hebben diverse soorten plukborstels in ons assortiment onder andere van het merk Activet. Deze zijn er voor verschillende soorten voor verschillende vachten. Bij de borstels staat aangegeven voor welke honden ze het meest geschikt zijn.

Uitdunkam

Voor honden met hele erge klitten of vilt wordt er ook regelmatig gekozen voor een uitdunkam om het kapot te snijden.

Sommige honden hebben last van erg klitten of vilt. Met een uitdunkam voor honden kun je de de klitten los snijden en effectief verwijderen. De brede tanden gaan door de haarvacht en trekken het dode ondervacht haar eruit.

Door dit haar te verwijderen wordt ergere vilt voorkomen. Zorg er bij gebruik van de kam voor dat je een gelijkmatige druk uitoefent en niet te hard drukt omdat dit de huid van uw hond kan beschadigen.

Vlooienkam

Een vlooienkam is een natuurlijke vlooienbehandelingsmethode die helpt bij het verwijderen van vlooien, vlooienvuil en eieren. De tanden van de kam zitten extreem dicht bij elkaar zodat vlooien en vuil uit de vacht worden getrokken. Doordat het een erg fijne kam is, is het gemakkelijkst te gebruiken op gladde, zijdeachtige en taaie vachten.

Een vlooienkam is heel gemakkelijk in gebruik. Haal hem gewoon door de vacht van je hond. Doe hem tussen het kammen door regelmatig door een beetje water met zeep erin. Dit voorkomt dat de vlooien zich in je huis verspreiden en je hond opnieuw besmetten.

Welke hondenkam of -borstel is geschikt voor mijn hond?

Je weet nu wat voor verschillende kammen en borstels er zijn voor honden. Maar welke zijn er geschikt voor jouw hond?

Om het makkelijk te maken om te zien welke er het meest geschikt is hebben we de honden in 3 vachtgroepen ingedeeld: kort, halflang en lang haar.

Elke vacht heeft zijn eigen eigenschappen en zodoende ook zijn eigen kammen. We hebben de soorten vachten hieronder voor je op een rijtje gezet.

Welke kam voor: Honden met kort haar

De eerste hoofdgroep zijn honden met kort haar. Hier vallen weer 2 verschillende groepen onder. Hieronder vallen honden met Kort stokhaar en honden met gladhaar.

  • Kort Stokhaar

Deze vacht heeft twee lagen. Een ondervacht met hierover heen een dekvacht. De vacht ligt dicht tegen het lichaam en voelt ruw aan.

Honden met kort stokhaar verharen slechts tweemaal per jaar. Naast deze periodes verhaart de dekvacht het hele jaar door. Het is daarom verstandig de hond eens per week te borstelen. Zo verwijder je de losse haren en voorkom je klitten.

Hondenrassen met kort stokhaar zijn bijvoorbeeld: ChowChow, (Kortharige) Duitse Herder, Labrador Retriever, Siberische Huskey en de Sint Bernard.

  • Glad korthaar

Honden met gladhaar hebben een korte vacht die varieert van een halve centimeter tot twee centimeter. De huid van deze honden is vrij gevoelig. In theorie verharen deze honden twee maal per jaar. In werkelijkheid verharen deze honden vaker.

Je hoeft een hond met glad haar om de week te kammen. Zo zorg je voor een glanzende vacht. Ook zorgt het ervoor dat de losse haren verwijdert worden.

Hondenrassen met gladhaar zijn bijvoorbeeld: Boxer, Chihuahua, Dalmatiër, Dobermann, Mastiff, Mopshond, Teckel.

Kammen en borstels voor honden met Korthaar

Voor honden met korthaar zowel gladharige en honden met kort stokhaar kun je de volgende soorten kammen gebruiken: Glansborstel Pinborstel Vlooienkam Verzorgingskam

Welke kam voor: Honden met halflang haar

De tweede hoofdgroep zijn honden met half langhaar. Deze groep bevat 2 verschillende haar types.

  • Halflang haar met weinig ondervacht

Honden met een halflang harige vacht met weinig ondervacht, hebben lange dekharen met daaronder weinig ondervacht. In de ruiperiodes van deze honden kun je het best dagelijks borstelen. Buiten deze ruiperiodes is eens per week voldoende.

Hondenrassen met halflang haar en weinig ondervacht bijvoorbeeld: een Border Collie of Cocker Spaniël.

  • Halflang haar met veel ondervacht

Deze honden hebben een dubbele vacht. De eerste is de ondervacht met daarboven wat langere dekharen. Deze honden hebben twee ruiperiodes. Daarnaast verliezen ze het hele jaar door hun dekvacht. Het is belangrijk honden met halflang haar en een ondervacht minimaal eens per week te borstelen. Zo haal je de losse haren uit de vacht en voorkom je klitten.

Hondenrassen met halflang haar en veel ondervacht zijn bijvoorbeeld een Berner Senner, Duitse Herder en Golden Retriever.

Kammen en borstels voor honden met een halflange vacht

Voor honden met halflang haar kun je de volgende soorten kammen en borstels gebruiken: Glansborstel Pinborstel Vlooienkam Verzorgingskam Plukborstel Uitdunkam

Welke kam voor: Honden met lang haar

De tweede hoofdgroep zijn honden met middelhaar. Deze groep bevat 2 verschillende haar types.

  • Honden met een kroesharige vacht

Deze honden hebben eigenlijk alleen een ondervacht. De honden verliezen bijvoorbeeld bijna geen haren en hebben veel verzorging nodig. Deze honden mogen meerdere keren per week geborsteld worden.

Hondenrassen met halflang haar en veel ondervacht is bijvoorbeeld een poedel.

Kammen en borstels voor honden met een kroesharige vacht

Voor honden met halflang haar kun je de volgende soorten kammen en borstels gebruiken: Glansborstel Pinborstel  Vlooienkam Verzorgingskam Plukborstel Uitdunkam Activet borstel

Honden met lange haren en een ondervacht

Ook deze honden hebben een dubbele vacht. De eerste is de ondervacht met daarboven wat lange dekharen. Deze honden verliezen het hele jaar door hun dekvacht. Daarbij hebben deze honden een groot risico op klit en vilt vorming. Het is verstandig deze honden meerdere keren per week te borstelen. Dit zodat de klitten worden verwijderd en voorkomen. Ook verwijder je zo losse haren en vuil.

Hondenrassen met halflang haar en veel ondervacht een Boomer, Bobtail, Labradoodle, Shih Tzu.

Kammen en borstels voor honden met een lange vacht

Voor honden met lang haar kun je de volgende soorten kammen en borstels gebruiken: Glansborstel Pinborstel Vlooienkam Verzorgingskam Plukborstel Uitdunkam Activet borstel